home Poljoprivreda, Vesti Uzgajivači stoke nezadovoljni cenom žive vage u doljevačkom kraju

Uzgajivači stoke nezadovoljni cenom žive vage u doljevačkom kraju

Cene žive vage prasadi na pijacama u našem kraju kreće se oko cene d 180 do 200 dinara po kilogramu žive vage i već nekoliko nedelja je na istom nivou, kažu prodavci za Radio Koprijan. Povećana je, dodaju, prethodnih nedelja ponuda tovljenika, koji imaju cenu od oko 160 dinara. I dok cene žive vage kod nas stagniraju  u zemlji je situacija nešto drugačija. Naime, zbog nemogućnost izvoza, beleže se pojeftitnjenja, koja bi smatraju stručnjaci mogla da potraju do prvih slava. Isto tako, ističu  agroanalitačari razlog pada cene svinja je pojava bolesti afričke kuge i nemogućnost izvoza koji je prema navodima Ministarstva poljoprivrede bio ugovoren sa Kinom. Što se tiče junećeg mesa, usled nemogućnosti izvoza u Tursku, pale su cene i teladi i tovnih junadi.

Poredjenja radi na stočnim pijacama u Srbiji proteklih dana tovne svinje težine do 120 kilograma imale su cenu od 130 do 140 dinara, dok je cena tovljenika do 140 kilograma maksimalno do 90 dinara po kilogramu žive vage. Prasad su na istom nivou kao kod nas, prodaju se po ceni od 160 do 200 dinara po kilogramu žive vage. Uzgajivači bi ističu bili zadovoljni cenom od oko 250 dinara što je trenutno nemoguće. Ponuda  jagnjadi  u našem kraju trenutno je slaba, dok se u zemlji prodaje po ceni od oko 240 dinara što je smatraju uzgajivači ispod svakog minimuma.

Istraživali smo i kakve su cene u mesarama. Dok je kilogram junećeg buta do pre samo nekoliko meseci  u našoj zemlji dostizao gotovo 800 dinara, sada može da se nađe čak i za 700, a uglavnom je oko 750 dinara. Oko tog proseka, kreće se i cena u doljevačkom kraju, tačnije trenutno je u ovdašnjim mesarama 740 dinara. Svinjetina je sa 500 dinara za kilo buta pala na 440 do 460, dok se na akciji može naći i za 370 dinara. Ipak, kod nas drži  cenu od 480 dinara, kako smo jutros saznali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *