home Društvo, Vesti Zdravlje zuba bitno je za zdravlje celog organizma, zato doljevački dečji stomatolozi pozivaju na redovne preglede

Zdravlje zuba bitno je za zdravlje celog organizma, zato doljevački dečji stomatolozi pozivaju na redovne preglede

Očuvanje zdravlja usta i zuba potreba je i obaveza od najranijeg detinjstva. Oralno zdravlje bitno je za zdravlje celog organizma, jer bakterije koje izazivaju karijes i parodontopatiju, koje su najrasprostranjenije bolesti čovečanstva, iste su one koje napadu srce, bubrege, zglobove. Veliki broj pokvarenih zuba, sem estetskog nedostatka, dovodi do toga da se zalogaj ne sažvaće adekvatno, što opet izaziva oboljenja želuca i probavnog trakta. Prevencija ovih oboljenja je vrlo jednostavna, pa, kako bi se ovi problemi na vreme uočili i sprečili, potrebne su redovne poste stomatologu. Tim pre što prethodnih oko godinu dana, zbog aktuelne pandemije, nije bilo uobičajenih sistematskih pregleda školske dece, kao što je to ranije bila praksa, potrebno je, naglašavaju stomatolozi, da se roditelji posvete ovim preventivnim merama i odvedu svoje dete kod stomatologa.

Takodje, kako u izjavi za Radio Koprijan kaže šef stomatologije doljevačkog Doma zdravlja Slaviša Smiljković, obaveza je roditelja sadašnjih predškolaca, dece rodjene izmedju 01. marta 2014. i 01. marta 2015. godine, da obave, tokom februara i marta, sistematski pregled mališana za polazak u prvi razred, a poseta stomatologu je deo tog obaveznog pregleda. Zato dr Smiljković apeluje na roditelje ove dece da ne propuste posetu stomatologu,u terminima koje su već dobili u ovdašnjoj predškolskoj ustanovi. Doktor naglašava da kod roditelja ne bi trebalo da bude bojazni, jer su ispoštovane sve preventivne mere u zaštiti od covida19. Kako naglašava, na pregled će biti pozvana sva deca koja u Domu zdravlja imaju izabranog pedijatra i stomatologa, a oni pacijenti koji izabrane lekare imaju u nekoj drugog zdravstvenoj ustanovi ili ih još uvek nisu izabrali, imaju takodje mogućnost da se pregledaju, ali je pre toga potrebno da zakažu termin na broj telefona 018 870 219  i zatraže lokal pedijatrije ili dečje stomatologije. Takodje, imaju opciju i da ove preglede obave i u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj imaju svoje izabrane lekare.

Dr Smiljković, još jednom podseća da je sistematski pregled dece pred upis u prvi razred zakonska obaveza njihovih roditelja, ali ne samo obaveza, već i potreba. Naglašava da je praksa pokazala da deca koja od najranijeg uzrasta, od trenutka kad krenu prvi zubići, posećuju svog stomatologa, rano i steknu zdrave navike. Sem toga, deca uvide da im je dečji stomatolog prijatelj, koji ih uči kako da sačuvaju zdrave zube i steknu zdrave navike. Zato još jednom apeluje na roditelje da dovode svoju decu na preventivne preglede već od pojave prvih mlečnih zubića. U Domu zdravlja, kaže, dočekaće ih ljubazne stomatološke sestre i dvoje specijalista dečje i preventivne stomatologije. Vaš dečiji stomatolog, ističe, naučiće dete i vas kako se pravilo peru zubi, šta je zdrava hrana i šta sve utiče na zdravlje zuba vaše dece i to krajnje bezbedno,  potpuno bezbolno i naravno uz poštovanje svih preventivnih mera. Sve stomatološke preglede moguće je zakazati na već pomenuti broj telefona.

Inače, dečja stomatologija u doljevačkom Domu zdravlja radi svakog radnog dana prepodne, a ponedeljkom, sredom i petkom i popodne, kada primarijus dr Mirjana Nikolić i dr Slaviša Smiljković menjaju smene na nedelju dana. Dr Smiljković radi i u ambulanti u Pukovcu, utorkom popodne i četvrtkom prepodne.

J.K.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *