A šta ako ne potpiše?

Na početku  2019. godine veliki broj radnika fabrike “Leoni” u Malošištu dočekalo je neprijatno iznenadjenje. Naime, dokument čije potpisivanje traže  u ovom fabričkom gigantu, kako ističu pojedini radnici, a do koga je došao i radio Koprijan, i kojim se od zaposlenih traži da pristanu da rade noćnu smenu duže od jedne radne nedelje ili da rade prekovremeno, noću i u preraspodeli radnog vremena bez obzira na porodični status, čak i u situaciji kada su samohrani roditelji,  izazvao je buru u ovdašnjoj javnosti, koja negoduje zbog takvog odnosa ovog poslodavca prema radnicima.

Od radnika se, kako se može videti u dokumentu, takodje traži da u preraspodeli radnog vremena rade u proseku duže i da im se to isplati kao prekovremeni rad, zatim da poslodavac može da vrši obustave na zaradi radi korekcije, a takodje poslodavac može novčano potraživanje da naplati i obustavljanjem od zarade i drugih primanja, čak i u visini većoj od dve trećine plate. Isto tako radnik stavljanjem svog potpisa na ovaj dokument  daje odrešene ruke poslodavcu da ga premesti na radno mesto koje je udaljeno više od 50 kilometara od mesta na kome zaposleni trenutno radi, kao i da radnik može da bude premešten kod drugog poslodavca duže od godinu dana dok poslodavac smatra da postoje razlozi za tako nešto.

Medjutim, iako mnogi od zaposlenih ne žele da rade na ovaj način, ipak strahuju  da će ukoliko ne pristanu na te uslove, snositi posledice, možda čak ostati i bez radnog mesta, naročito ukoliko se radi o zaposlenima koji imaju ugovor na odredjeno vreme.  Prema priči nekih radnika (indetiteti poznati redakciji) nadređeni na prevaru pokušavaju da izdejstvuju njihove  potpise, tako što obilaze linije i govore kako su kolege iz prethodne smene ili linije pored njih već potpisali. Takodje, neki od zaposlenih sa kojima smo razgovarali, tvrde da im je skrenuta pažnja da će snositi odredjene konsekvence ukoliko ne pristanu da stave svoj potpis na ove zahteve firme. Bez obzira na to, kako saznajemo medju  zaposlenima u Leoniju, sa kojima smo kontaktirali, stav većine radnika je da i pored pritisaka kojima su izloženi, ne planiraju da pristanu na uslove koji se od njih traže.

Podsetimo, kompanija “Leoni” jedan je od najvećih poslodavaca u ovom kraju  i jedna od firmi koja dobija pozamašne subvencije od strane države. U Srbiji je od 2009. godine, a fabrika u opštini Doljevac otvorena je 2014. godine. Bave se proizvodnjom automobilskih kompomenti. U fabrici u Malošištu imaju oko 1500 zaposlenih, od toga oko 850 ljudi sa teritorije opštine Doljevac.

Redakcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *