Novi uslovi u „Leoniju”: Da li samohrani roditelji moraju da rade noću da bi sklopili „jaguara”

Radnici nemačkog „Leonija” kod Niša prave delove za luksuzne „jaguare” i „landrovere”, ali moraju da rade noću, prekovremeno, dok će neki od njih morati da pređu i više od 50 kilometara do posla od mesta u kojem žive. Čak iako su samohrani roditelji.

Poslodavac može da menja platu, kao i da naknadno povuče deo zarade.

Svi ovi uslovi uvedeni su novim aneksom ugovora i sporazumom koji su dobili zaposleni u Malošištu, gde se nalazi jedna od tri fabrike koje „Leoni” ima u Srbiji.

„Samohrani roditelji po zakonu ne mogu da rade treću smenu duže vreme. Ali, ako sami daju saglasnost, onda zakon to odobrava”, kaže predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva sindikata Nezavisnost Milorad Panović.

„To se dogodilo i u fabrici u selu Malošište, gde radi oko 1.500 ljudi. Ne znamo šta se dešava ako neko ne potpiše. Oni će, kako su nam objasnili, svi da potpišu.”

Miloš Vučković, urednik portala Radnik.rs, kaže za BBC na sprskom da su upoznati sa ovim slučajem i da je već kontaktirao advokata da se konsultuje da li su povređena radna prava.

„Ovde imamo situaciju da sigurno nije humano da naterate samohrane roditelje da rade konstatno noću, dok su im deca sama kod kuće. Ili da rade u drugom gradu.

„Ali, ako radnici potpišu – ona je po zakonu. Pitanje je samo – da li će radnici snositi posledice i biti pod pritiskom.”

Iz firme „Leoni” za BBC na srpskom odgovaraju da „potpisivanje Izjave o saglasnosti nije obavezujuće, svaki zaposleni ima slobodu da odluči da li će da je potpiše ili ne, u odnosu na svoju ličnu situaciju”.
Od kada je nemačka firma „Leoni” osnovala kompaniju u Srbiji 2009. godine, radnici su morali da rade prekovremeno koliko im se kaže, da rade noćne smene duže od nedelju dana, da putuju više od 50 kilometara do posla i da se obavežu da će im se sa plate skinuti – ako ne vrate firmin novac sa puta. Ovo potvrđuju i iz „Leonija” u odgovorima za BBC:

„Početkom ove godine, odlučili smo da ove odredbe izdvojimo iz našeg Ugovora o radu i da ih stavimo u poseban dodatak – Izjavu o saglasnosti kako bismo svakom zaposlenom ponudili mogućnost da potvrdi svoju raspoloživost da radi prekovremeno, noću i slično i tako ostvari mogućnost da bude dodatno plaćen.”

Na pitanje koliko je ljudi potpisalo dokument, iz „Leonija” nisu odgovorili. Ali, kažu da su „svi zaposleni koji su do sada potpisali Izjavu o saglasnosti bili su u potpunosti obavešteni o detaljima ovog dodatnog dokumenta, uključujući i mogućnost njegovog opoziva zbog ličnih ili porodičnih razloga, bez ikakvih pravnih posledica”.

Nova stavka podrazumeva i da radnici pristaju na korekciju zarade, kao i da poslodavac može da im uzme deo plate ako ne vrate novac sa službenih putovanja.

Uslovi za one koji potpišu saglasnost:

da rade noću duže od jedne radne nedelje
da rade noću, prekovremeno, i pored porodičnog statusa i situacije
da u preraspodeli radnog vremena rade u proseku duže i da im se to isplati kao prekovremeni rad
da poslodavac može da vrši obustave na zaradi radi korekcije
poslodavac može novčano potraživanje da naplati obustavljanjem od zarade
da je moguće premeštanje na radno mesto koje je udaljeno više od 50 kilometara
da radnik može da bude premešten kod drugog poslodavca duže od godinu dana

Zapravo se dogodilo to da je u fabriku je, kaže Milorad Panović iz Nezavisnosti, u septembru prošle godine stigla Inspekcija za rad i utvrdila da ove odredbe nisu po zakonu.

„To je bilo nezakonito i zato su iz rukovodstva fabrike odlučili da ostave uslove rada – ali da traže da radnici pristanu na njih.”

„To su zapravo novi-stari uslovi.”

Izvor: Marija Janković , BBS novinarka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *