Apel Ministarstva poljoprivrede: Sprečimo trovanje pčela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja i Savezom pčelarskih organizacija Srbije uputilo je apel svim poljoprivrednim proizvođačima, a koji koriste sredstava za zaštitu bilјa u periodu cvetanja, da je ovo period kada je povećan rizik od trovanja pčela.

Podsećaju da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilјa, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova. Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru. Veoma je VAŽNO napomenuti da se sredstva za zaštitu bilјa primenjuju u skladu sa registracijom – deklaracijom i uputstvom , a takođe je bitno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca a sve u skladu sa dobrom polјoprivrednom praksom.

Uprava za zaštitu bilјa apeluje na polјoprivredne proizvođače, da prilikom primene sredstava za zaštitu bilјa otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što bilјke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske bilјke koje su u cvetu.

Takođe, podsećaju poljoprivrednike da obrate posebnu pažnju  prilikom tretiranja ulјane repice insekticidima jer je zabranjeno primenjivati insekticide koji su  otrovni za pčele u toku cvetanja.

Takođe apeluju da se prilikom tretiranja ulјane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilјa  koja imaju kraći period delovanja, stoji u saopštenju Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Zahvalјujući odličnoj saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sa Upravom za zaštitu bilјa, koja je iz godine u godinu sve bolјa i bolјa, i prošle sezone su uspeli preventivno da zaustave par najavlјenih tretiranja ulјane repice u cvetu.

Tretiranje komaraca iz vazduha takođe predstavlјa ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih bilјaka, koju pčele intenzivno posećuju. Apeluju na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelјi tretiraju sa zemlјe, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela.

U okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi problema trovanja pčela pesticidima u polјoprivredi, koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), potpisana je deklaracija  o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština, a glavna aktivnost koju očekuju od potpisivanja Deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. Pozvali su  predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali Deklaraciju, da to učine, jer očuvanjem pčela pomažu i razvoju svojih sredina.

SPOS se  zahvalio predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministru polјoprivrede Branislavu Nedimoviću, Upravi za zaštitu bilјa i Upravi za veterinu na svemu što čine za pčelarstvo Srbije.

M.J./ http://www.minpolj.gov.rs/ 

Foto: http://www.minpolj.gov.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *