Bliže se posne slave, cena ribe raste i u doljevačkim trgovinama

ribaBliži se početak velikog božićnog posta, a s njim i vreme posnih slava, što znači da će slavske trpeze obilovati specijalitetima od ribe. To je trgovcima bio odličan povod da podignu cenu ribe,  pa tako sada za šarana, koji je do pre neki dan koštao upola manje, morate dati skoro 600 dinara, a ponegde i više.

Tako da ukoliko postite veliki božićni post, koji počinje 28. novembra i traje do 7. januara, ili ako slavite jednu od mnogobrojnih posnih slava koje su u tom periodu, moraćete da izdvojite mnogo više novca za pripremu hrane nego što ste planirali.

Naime, znajući da je najčešća i najomiljenija hrana građana za vreme posta upravo riba, cene u ribarnicama i marketima vrtoglavo su skočile. A mi smo istraživali  da li su i doljevački trgovci krenuli za primerom ostalih tgovaca u našoj zemlji.

Naime, kako su nam rekli neki od njih šaran se u velikim marketima u Nišu prodaje za neverovatnu cenu od skoro 700 dinara, pa ga zato u njihovim radnjama  nema u ponudi, jer sumnjaju da će, s obzirom na cenu imati kupce za ovu ribu.

Nešto je povoljnija cena ostalih vrsta ribe. Najpopularniji u našem kraju  je oslić koji se može pazariti po ceni od 340 do 379 dinara po  kilogramu. Povoljnu  cenu ima i skuša koja trenutno iznosi 249 dinara, dok fileti soma koštaju 259 dinara.

Neki gradjani, medjutim poučeni dugogodišnjim iskustvom našli su način da doskoče trgovcima, pa ovu namirnicu obezbede na vreme, nekoliko meseci pre početka posta, kada su cene mnogo povoljnije. Takva dugoročna računica uštedi im dosta novca, ali ih poštedi i nerviranja zbog očigledne namere pojedinih trgovaca da dodatno zarade naravno prego grbače prosečnog kupaca.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *