Doljevački djaci u ponedeljak u klupama ili ne?

Broj zaraženih gripom mogao bi drastično da poraste kada se završi raspust i đaci vrate u škole u ponedeljak, ocenjuju epidemiolozi. Roditelji zbog toga strahuju jer među zaraženima već ima puno dece i pitaju se da li će đački odmor biti produžen. Za sada, jedina takva odluka doneta je u Užicu, gde je đacima produžen raspust do 22. februara, a spekuliše se i informacijom da može doći do selektivnog produženja raspusta, samo u okruzima u kojima je proglašena epidemija, a medju kojima su pored Užičkog i Pirotski i Moravički okrug, kao i grad Niš.

Na teritoriji opštine Doljevac trenutno, kako saznajemo, nema produženja raspusta, ali ta odluka može biti korigovana već danas popodne.  Naime, za sada, kako je u izjavi radio Koprijanu rekao direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“, Goran Ilić, preporuka je da drugo polugodje u Doljevcu počne po planu u ponedeljak, 18. februara, a da se tada na osnovu broja djaka koji dodju u školu, kao i podataka o odsutnom nastavnom kadru, donese odluka o redovnom nastavku školskih aktivnosti ili eventualnom prinudnom prekidu nastave. Kako je dodao, u Nišu će tokom dana biti održan sastanak sa predstavnicima svih škola sa teritorije Nišavskog okruga gde će se razmatrati trenutna situacija i moguće korigovanje datuma početka nastave, tako da će se preciznije informacije o ovoj temi znati večeras.

Inače, prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Batut” do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 ljudi čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.Trenutno je registrovano oko 85.000 obolelih, a epidemije su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog i Nišavskog okruga.

Virus gripa se širi vazduhom, veoma lako u prostorijama gde ima puno ljudi, kao što su škole. Epidemiolozi ističu da je epidemija virusa gripa veštački prekinuta raspustom, ali i brojnim neradnim danima u prazničnom periodu. Ipak, kada se deca vrate u školu, broj obolelih će značajno porasti, te se zato razmatra mogućnost produžetka raspusta za srpske djake, što je jutros i preporučilo  Ministarstvo zdravlja.

Dodajmo i to da je i broj dece u vrtiću u našem kraju, kako nam je rečeno u predškolskoj ustanovi “Lane” u Doljevcu, od početka godine prepolovljen, ali kako dodaju ne mogu da preciziraju da li je razlog odsustva rasprostranjenost virusa gripa ili strah roditelja da bi boravkom u kolektivu, deca bila pod većim rizikom da obole od ove bolesti.

J.K.

One thought on “Doljevački djaci u ponedeljak u klupama ili ne?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *