Dr Milić: Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš počinje genetsko testiranje pacijenata sa sekundarno progresivnom multiplom sklerozom

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu prvi put će se raditi genetsko testiranje pacijenata sa sekundarno progresivnom multiplom sklerozom objavio je direktor ove klinke dr Dragan Milić.

Dodaje da je zahvaljujući ambiciji i entuzijazmu jednog od najboljih stručnjaka u Srbiji za lečenje multiple skleroze prof. dr Slobodanu Vojinoviću, direktoru klinike za neurologiju UKC Niš, kao i doc. dr Milanu Lazareviću, načelniku laboratorija na klinici za kardiohirurgiju UKC Niš, pokrenuto  genetsko testiranje pacijenata sa sekundarno progresivnom multiplom sklerozom (SPMS) primenom qPCR i RT-PCR metode i to onih bolesnika koji su kandidati za lečenje lekom Siponimod –Mayzent.

  • Genotipizacija je jedini način da se ispravna terapija prepiše i bez nje nije moguće primiti lek o trošku fonda. Jedna mesečna terapija košta oko 1000 evra i od ove godine je o trošku fonda dok je pre toga moglo samo u inostranstvu da se odradi testiranje i da se nabavljaju lekovi na crno iz inostranstva- kaže dr Milić.

Laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu  neće raditi analize samo za pacijente Jugoistočne Srbije već će se analize raditi i za bolesnike sa teritorije Kragujevca i Šumadije.

  • Ponosan na moje kolege, dr Slobodana Vojinovića, dr Milana Lazarevića i molekularnog biologa Dimitrija Spasića koji su omogućili pacijentima sa multiplom sklerozom mogućnost ispitivanja i lečenja najsavremenijom metodom- ističe direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.

Na kraju kaže da je zahvalan Fondu za zdravstveno osiguranje Srbije koji je omogućio sve ove analize kao i skupi lek besplatno za sve osiguranike.

Nema ništa svetije nego dati šansu i nadu najtežim bolesnicima na izlečenje. Pacijenti sa multiplom sklerozom upravo spadaju u ovu grupu najtežih i najkomplikovanijih bolesnika, rekao je dr Milić.

Podsetimo, nedavno je Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš dobila novi najsavremeniji ultrazvučni aparat Mindray DC-80A u vrednosti od 60 000 evra koji ima sve neophodne sonde za preglede srca, krvnih sudova i parenhimatoznih organa, uključujući i transplantirane organe. Aparat je obezbedio Republički fond za zdravstveno osiguranje.

U planu je, kako je rekao dr Milić,  da se otvori Centar za neinvazivnu dijagnostiku u okviru klinike gde će se pored ultrazvučnih pregleda srca raditi i holter dijagnostika, stres eho test i test opterećenja.  Radiće se i kompletna dijagnostika krvnih sudova  i sve to na jednom mestu na teret fonda uz uput lekara opšte prakse.

 

One thought on “Dr Milić: Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš počinje genetsko testiranje pacijenata sa sekundarno progresivnom multiplom sklerozom”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *