Dušan iz Belotinca spasio rodu polomljenog krila i sigurne smrti

Dušan Jovanović iz Belotnica nedavno je ispred svoje kapije pronašao iznemoglu rodu slomljenog krila. Kako kaže odmah je pritrčao u pomoć, uzeo povređenu pticu i stavio je na sigurno mesto u svom dvorištu, jer nije mogla da leti i sigurno bi je napali psi koji lutaju ulicom.

  • Ujutru sam krenuo na posao, otvorio sam kapiju u video povređenu rodu. Jedva je hodala i vukla je jedno krilo, koje je bilo povređeno. Rodu sam uz pomoć bake smestio u kavez i odmah kontaktirao Udruženje ZOO Planet iz Niša koji su me uputili kako da privremeno zbrinem povređenu pticu dok oni ne preuzmu brigu o njoj- kaže Dušan u izjavi za Radio Koprijan.

Dodaje, da ptica nije bežala dok je pokušavao da je uhvati, bila je iznemogla i kao da je tražila pomoć.

Da je povređena roda našla pravog spasioca, govori u prilog i činjenica da se ispred kapije, na banderi, nalazi gnezdo ovih ptica.

  • Već četiri godine rode svake godine dolaze i gnezde se na banderi ispred naše kuće. Ove godine imaju tri mladunca. Jako se radujemo svakom njihovom povratku. Međutim, ova povređena roda nije iz tog gnezda, očigledno je danima lutala i imala je sreće da je nisu našli psi ili je udari automobil- dodaje Dušan.

U početku je imao problema, roda je odbijala hranu, pa je morao da joj na silu otvara kljun i hrani je ribom. U njegovom dvorištu provela je nekoliko dana, a zatim je dobila pomoć veterinara.

  • Rodu sam odneo u veterinarsku ambulantu u Nišu. Doktor je operisao pticu i dalju brigu o njoj preuzeli su volonteri ZOO Planeta iz Niša. Poslali su mi fotografije rode i ona je sada dobro- dodaje Dušan iz Belotinca.

Kako kažu iz Udruženja ZOO Planet iz Niša roda je imala ozbiljnu povredu krila. Nju je operisao dr Branislav Petković u Veterinarskoj ambulanti Pet Konba.

  • Dušan iz Belotinca pronašao je povređenu belu rodu (lat. Ciconia ciconia). Dr Bane je izvršio besplatnu operaciju kao i RTG krila. Nakon ozbiljnog zahvata, rodi je ugrađena šipka kako bi kost krila moga lepo da zaceli. Ona je posle operacije prebačena u ZOO Kutak gde će biti na oporavku do ponovnog poletanja- kažu iz ovog Udruženja.

Volonter ovog udruženja Sandra napomenula je u izjavi za naš radio da roda i dalje odbija da se hrani sama, pa joj i dalje otvaraju kljun i hrane.

  • Roda je nakon intervencije odlično. Jako je živahna, držimo je na otvorenom, redovno prima terapiju koju je odredio lekar i nadamo se da će nakon oporavka moći da leti. Našu gošću, za određeno vreme, očekuje još jedna intervencija, kada će lekar da joj izvadi šipku koju trenutno ima na povređenom mestu i nakon toga, ako bude mogla da leti, biće vraćena u prirodu- kaže volonterka Sandra.

Kako ističe, pošto je u pitanju starija ptica, prema nekoj proceni oko 4 godine starosti, ona ne želi da prihvati hranu koju joj daje već mora da je hrani. Volonterka ZOO Planeta Sandra dodaje, da svakog dana vodi brigu o povređenoj rodi i količini hrane koju treba da pojede.

Najveća im je želja da će se roda oporaviti od povrede i moći da koristi povređeno krilo.

Podsetimo, rode spadaju u grupu strogo zaštićenih životinja i njihovo hvatanje, zlostavljanje i ubijanje je kažnjivo zakonom. U Srbiji živi oko 1300 parova belih roda.

M.J.

Foto: D.J. i ZOO Planet Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *