Građani će odlučivati o trošenju opštinskih para!

Za svaku odluku o investicijama lokalne samouprave ubuduće će morati da pitaju građane. Daleko od toga da ćemo, kao Švajcarci, nekoliko puta godišnje izlaziti na referendum da se izjasnimo kako će da se troše naše pare, koji su infrastrukturni projekti prioritetni ili koja će škola biti renovirana – ali će gradovi i opštine morati da uključe građane u proces odlučivanja i da im na kraju podnesu račun. Ovu novinu predvideo je Zakon o lokalnim samoupravama, čije su izmene usvojene u Skupštini Srbije.

Saša Mogić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, objašnjava da promenom zakona država snažnije podstiče građane na inicijativu i uvodi obavezu gradovima i opštinama da se konsultuju s građanima o investicionom delu budžeta.

  • Iako neke opštine i gradovi to već rade u postupku pripreme odluke o budžetu, u delu planiranja investicija naša namera je da to postane obaveza svih lokalnih samouprava, jer novac u budžetima predstavlja sredstva svih građana i oni imaju pravo da učestvuju u odlukama kako ga ulagati i na šta trošiti.  U oblasti participacije predložili smo da se broj potpisa građana potrebnih za pokretanje građanske inicijative fiksira na pet odsto od ukupnog broja građana sa biračkim pravom – kaže Mogić.Jovica

Ovo zakonsko rešenje je dobro jer donosi podelu odgovornosti. Opština Doljevac će se priključiti i poštovati, naravno, ovu zakonsku regulativu. –  rekao je za radio Koprijan Jovica Pešić načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac.

Inače pre nešto  oko mesec dana opština Bojnik je organizovala popunjavanje upitnika za predlaganje projektnih ideja za narednu godinu. Žitelji su u centru opštine pisali predloge na šta da se potroši novac od poreza na imovinu. Njima je to bilo najbolje rešenje, jer su većinski ruralna opština, sa malim procentom korišćenja interneta.

D.Dinić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *