U opštini Doljevac e-recept se izdaje bez problema!

Elektronski recepti od 1. jula počeće da važe na teritoriji cele Srbije, čime bi sistem kompjuterskog izdavanja propisanih lekova trebalo da bude zaokružen. Doljevački Dom zdravlja izdaje elektronske recepte i sistem funkcioniše bez problema, istakla je direktorka ove zdravstvene ustanove dr Vesna Zlatanović Mitić. Ona dodaje da pacijenti ne moraju svakog meseca po terapiju kod lekara, a samim tim  nema gubljenja vremena u čekaonici jer se po lekove ide u apoteku sa zdravstvenom karticom.

Direktorka Vesna Zlatanović kaže da se terapija za hronične bolesti piše za šest meseci ili kraće, u zavisnoti kako proceni izabrani lekar,  što je jedna od velikih prednosti novog načina izdavanja medikamenata, jer nema odlaska kod izabranog lekara po recepte svakog meseca.

Ona dodaje, da pacijent koji dobije terapiju, recimo za šest meseci, prvi put dobija papirnati recept, sa kojim odlazi u apoteku, a nakon toga sledećeg meseca samo sa zdravstvenom karticom podiže neophodnu terapiju.

Dakle, recepti se izdaju za šest meseci i na realizaciju pristižu svakih 30 dana, jedan za drugim. E-recept u apoteci može da se realizuje sedam dana pre i sedam dana posle tog roka.

  • Naše apoteke u okviru Doma zdravlja u Doljevcu i Pukovcu izdaju lekove putem e-recepta. Apotekar nema uvid u zdravstveni karton pacijenta, nego samo u recepte, realizovane i nerealizovane.- kaže direktorka DZ Doljevac.

Doktorka Zlatanović  podseća da izabrani lekar kroz sistem dobija povratnu informaciju o realizaciji recepta, i tako može da vidi da li se pacijent pridržava propisane terapije, odnosno da li je podiže. Ima slučajeva kada se umesto cele tablete uzima samo polovina ili četvrtina leka, tako da jedna kutija traje dva, pa i četiri meseca.

Ona dodaje da elektronski recept ima isti rok važenja kao papirni, a to je za većinu lekova sedam dana, računajući i dan izdavanja. Izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana, kao i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.

Prema daljem planu takozvane implementacije, sledeći korak biće potpuno izbacivanje papirnog recepta.

Predviđeno je da taj postupak bude okončan do kraja godine. To znači da će svi recepti koji budu propisivani na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja biti realizovani elektronskim putem, bilo da je reč o akutnim receptima (antibiotici, lekovi sa liste D, narkotici) ili obnovljivim (u koje spada terapija za hronične pacijente do šest meseci).

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *