JKP Doljevac uklanja divlje deponije-apel građanima da ne prave nove deponije

U opštini Doljevac gotovo svako naselje ima po nekoliko divljih deponija, jer nesavesni građani bacaju smeće gde stignu i samim tim zagađuju životnu okolinu. Najviše je deponija uz puteve i na obalama reka i one ne samo što predstavljaju ružan prizor nego zagađujući životnu sredinu i  negativno utiču na kvalitet života građana. Javno komunalno preduzeće Doljevac od ponedeljka krenuće sa uklanjanjem divljih deponija na teritoriji opštine Doljevac, a direktor ovog preduzeća Dalibor Stamenković ističe da komunalce, zbog nesavesnih građana, očekuju pune ruke posla. Opština Doljevac je izdvojila oko milion dinara za ove radove, a danas su radnici JKP Doljevac bili na terenu i odvozili smeće sa divljih deponija u Belotincu i čapljincu. Kako je istakao pored napora komunalnih službi da očiste prostore koji se koriste za odlaganje smeća, stanje je manje više isto, jer se vrlo brzo nakon što komunalci sve odnesu, pojavi novi otpad. Nadležni su nemoćni u sprečavanju građana da smeće bacaju gde stignu, jer u većini slučaja oni to rade pod okriljem noći, ne mareći za ekološke posledice.

Takođe, kako kažu iz ovog preduzeća, u narednom periodu biće pojačane kontrole komunalnih inspektora, pa će nesavesni građani biti novčano kažnjeni. 

  • Svake godine se susrećemo sa problemom divljih deponija, stalno apelujemo na građane da ne bacaju smeće i ne prave nove deponije, ali naši apeli nisu urodili plodom. Mogu slobodno da kažem da skoro svako naselje ima po nekoliko divljih deponija, obično pokraj puta na izlazu ili ulazu u selo, pored reka ili jednostavno đubre i građevinski šut bacaju u manje potoke ili kanale, pa kad dođe do većih padavina onda dođe i do poplava, odnosno izlivanja, jer smeće sprečava da voda ide svojim tokom- kaže Stamenković.

Stamenković dodaje da je opština Doljevac u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje odobrila zapošljavanje još 20 radnika sa biroa koji će tokom ove akcije uklanjanja divljih deponija biti radno angažovani.

On  je apelovao na građane da sklope ugovor o iznošenju smeća, a ne da svake godine iznova prave nove divlje deponije na koje uglavnom odvoze i nepropisno odlažu komunalni i metalni otpad, ali i pokvarenu belu tehniku, delove kućnih aparata, stare automobilske gume, a neretko i stari nameštaj.

Stamenković dodaje, da JKP Doljevac vrši i uslugu iznošenja građevinskog šuta, ali građani treba da obaveste ovo preduzeće i biće poslat kamion za odvoz šuta i zamolio građane da potpišu ugovore o iznošenju smeća kako ne bi pravili, svake godine, nove divlje deponije.

Nadležni apeluju na sve stanovnike opštine da se savesno ophode prema životnoj sredini i daju doprinos u njenom očuvanju, jer svaka promena u društvu, pa i podizanje ekološke svesti, počinje upravo od pojedinca. Ukoliko apeli ne urode plodom najavljuju i kazne za nesavesne stanovnike.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *