Visoke cene autobuskog djačkog prevoza do Niša, voz jeftiniji, ali je železničkih linija vrlo malo

Početak svake školske godine ponovo aktuelizuje priču o visokim cenama prevoza srednjoškolaca u našem kraju. Nažalost ni ove godine ništa se po tom pitanju nije promenilo, jer su i dalje izdvajanja za mesečnu kartu značajan trošak za roditelje, tim pre ukoliko je u porodici dvoje djaka koji putuju. I dok je bar po tom pitanju prošle školske godine situacija bila malo relaksiranija, ne zbog povoljnijih cena, nego zato što se veliki deo školske godine odvijao po onlajn ili kombinovanom sistemu nastave, pa su djaci redje putovali u školu, ovoga puta vraćanje na stari režim rada, ponovo pokreće ovu temu.

Od 1.septembra cena autobuske mesečne djačke karte za relaciju Niš-Doljevac košta 5 720 dinara. Ukoliko djak putuje iz recimo Pukovca mesečno se mora izdvojiti 6 330 dinara, a za deonicu od Malošišta do Niša sada je potrebno platiti 5 170 dinara. Ukoliko se tome pridoda i mesečna kartica za gradski prevoz, žale se roditelji, ove cifre treba uvećati od 1 385 dinara koliko košta I zona ili 1 845 za I i II zonu, pa do 2 315 za sve tri gradske zone.

Pored toga, mnogi roditelji, naročito oni iz sela na obroncima Seličevice žale se da je problem i to što su već neko vreme mnoge autobuske linije ukinute, što djacima, ali i mnogim zaposlenim licima otežava putovanje i pored toga što je 1.septembra, kako su saopštili iz Direkcije za javni gradski prevoz, na snagu stupio zimski red vožnje, koji ima više polazaka nego letnji.

Slična situacija je i sa železničkim prevozom. Tačno je da postoji i te kako velika povoljnost u ceni karte u odnosu na autobuski prevoz, ali čemu to kad su, naglašavaju roditelji srednjoškolaca, železničke linije toliko retke i nepodudarne sa terminima početka ili završetka nastave, da orjentisanje isključivo na prevoz železnicom, samim tim i kupovinu mesečne karte, takodje nije opcija. Isto tako, veliki broj ovdašnjih školaraca ipak ne može da koristi ovaj vid prevoza, jer pruga ne prolazi kroz njihov kraj.

Od Doljevca do Niša, prema podacima sa sajta Srbija voza, dnevno saobraća samo 6 vozova od kojih je prvi tek oko 9 časova, a časovi u prvoj smeni u većini škola počinju od 8 časova, negde i ranije, u pola 8. Za povratak iz Niša putnicima je na raspolaganju tek 7 polazaka ka Leskovcu ili Prokuplju koji prolaze kroz naše kraj, a izmedju jedan čas popodne i pola četiri nema ni jednog polaska, iako se većina časova u školama završava upravo u tom periodu. Popodnevni polasci su vrlo retki, uglavnom u rasponu od oko tri sata, a ukoliko se uveče zbog obaveza u školi propusti polazak u pola osam, drugog nema.

Inače, kako smo saznali cena mesečne djačke karte za deonicu od Niša do Doljevca je 1 958 dinara, a svi djaci uz djačku legitimaciju, čije izdavanje košta 400 dinara i ima rok važenja od godinu dana, mogu ostvariti popust pri kupovini mesečnih, ali i dnevnih povratnih ili karata u jednom pravcu  od 30 odsto od regularne cene. Deonica Niš-Doljevac košta u jednom pravcu 84 dinara, a za djake bi uz popust iznosila 59 dinara.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *