Kampanja o povećanju bezbednosti mopeda u saobraćaju

U okviru sprovođenja kampanje Bezbednost u saobraćaju na teritoriji opštine Dolјevac,   Crveni krst u Doljevcu  upoznaće  vozače mopeda o pravilima ponašanja u saobraćaju. Tim povodom    pozvaju  zainteresovane sugrađane da dana 27.09.2021 prisustvuju edukaciji na ovu temu u objektu Crvenog krsta Dolјevac- Stari mlin od 10 časova.  Najznačajnije informacije za bezbedno upravlјanje biciklom, mopedom, triciklom dobiće od zaoslenog u organizaciji Crvenog krsta Dolјevac koji ima iskustvava vezana za bezbednost u saobraćaju. U cilјu pobolјšanja bezbednosti mopeda u saobraćaju važno je znati da vozač mora da upravlјa vozilom na taj način da ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometa druge učesnike u saobraćaju a naročito ne sme da :

  1. Ispušta uprvlјač iz ruku
  2. Sklanja noge sa pedala
  3. Pridržava se za drugo vozilo
  4. Vodi, vuče ili potiskuje druga vozila odnosno životinje, osim da vuče priklјučno vozilo za bicikl
  5. Dopusti da vozilo kojim upravlјa bude vučeno ili potiskivano
  6. Prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravlјanja
  7. Upotreblјava na oba uva slušalice za audio uređaje

Vozač i putnik motocikla , mopeda , tricikla i četvorocikla moraju za vreme vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige.

Vozač bicikla, mopeda, tricikla odnosno motocikla ne sme da prevozi lice koje je pod dejstvom alkohola , odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloganije sposobno da upravlјa svojim postupcima.

Dete mlađe od 12 godina ne sme se prevoziti na mopedu, triciklu, motociklu i četvorociklu.

Volonteri će na ovu temu deliti propagandni materijal na pijacama u Malošitu i Pukovcu. I za učesnike ove edukacije biće obezbeđeni svetlosni prsluci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *