Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nemo

Od 174 lokalne samouprave, konkurse za sufinanasiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za 2024. godinu do 1. marta raspisalo je nešto više od trećine, svega 64, dok je njih čak 110 prekršilo Zakon o javnom informisanju i medijima, kaže u saopštenju Udruženje novinara Srbije.

Do danas, ovi konkursi, po evidenciji Udruženja novinara Srbije (UNS), raspisani su u 97 lokalnih samouprava.

Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) koji je stupio na snagu novembra prošle godine, propisao je obavezu lokalnih samouprava da raspišu konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja do 1. marta tekuće godine.

ZJIM predviđa i kaznene odredbe za prekršaj za odgovorno lice u organu javne vlasti ako ne raspiše javni konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

Na pitanje UNS-a postavlјeno još krajem aprila, sada već bivšem ministru Mihailu Jovanoviću, šta će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uraditi povodom toga što više od stotinu jedinica lokalnih samouprava nije ispoštovalo Zakon, odgovor nismo dobili.

Osim neraspisivanja konkursa, u prvoj godini sprovođenja projektnog sufinansiranja po novom ZJIM novinari i mediji svedoci su i nedopustive prakse u brojnim lokalnim samoupravama da za konkurse izdvajaju i do 10 puta manje novca nego prethodnih godina.

Kako se može zaklјučiti po njihovim budžetima, finansijsku podršku medijima nameravaju da pruže kroz „usluge po ugovoru“, izbegavajući tako da pri dodeli novca uvažavaju odluke Saveta za štampu i REM-a.

„Rokovi za raspisivanje konkursa su prošli, niko zbog kašnjenja nije odgovarao. To je jasna poruka da nema spremnosti za unapređenje sistema finansiranja medija, naprotiv. Izdvajanja za projektno sufinansiranje, umesto da se povećavaju, smanjuju se, a lokalnim i regionalnim medijima preti finansijsko i programsko pustošenje“, rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Posle svega, dodaje Brajović, novinari i mediji nemaju razloga da veruju u obećanja vlasti da žele da unaprede njihov položaj.   

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *