Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak zaštite staništa ugroženog poljskog kukureka u Malošištu

Opština Doljevac može se pohvaliti da ima gotovo izvesno jedino stanište ugrožene biljne vrste Hypecoum pseudograndiflorum Petrović, u narodu poznate kao poljski kukurek, koji raste u Malošištu, na ruderalnim površinama uz železničku prugu Niš-Skoplјe. Zato je Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak stavljanja ovog prostora pod zaštitu, kao prirodnog područja III kategorije.

U ranijem periodu nažalost nismo mnogo brinuli o ovom blagu koje imamo, jer lokalno stanovništvo nije ni znalo za njega, pa smo bili svedoci da je to stanište bilo naruženo smećem, šutom, a često je uništavano i namernim izazivanjem požara kako bi se spalilo okolno rastinje i korov. Sada se ta priča menja zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave i stručnjaka iz ove oblasti, porodice Randjelović iz Kočana poznatih ovdašnjih biologa, na čiju inicijativu je Ministarstvo pokrenulo postupak zaštite.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, prirodno dobro koje se stavlјa pod zaštitu proglašava se zaštićenim staništem radi očuvanja jedinog potvrđenog od ranije poznatih nalazišta ove krajnje ugrožene bilјne vrste u našoj zemlјi, kojoj usled narušavanja staništa preti potpuni nestanak u bliskoj budućnosti.

U Malošištu poljski kukurek raste na površini od oko 2 hektara, koja je najvećim delom u javnoj (96,81%) i malim delom u privatnoj (3,19%) svojini.

Nekada je poljski kukurek imao stanište i u Nišu i okolini Pirota, ali na tim lokacijama odavno nije vidjen.

Ukoliko spazite poljski kukurek nemojte ga dirati. Čuvajte ovaj dragulj naše opštine.

J.K.

Foto: V.R.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *