Miroslav Stojković Ćosa – čovek koji čuva uspomene od zaborava!

Gotovo da nema čoveka u Doljevcu i okolini koji nije čuo za pevača i profesora Miroslava ”Ćosu” Stojkovića. Popularni Ćosa, poznat kao majstor dobre atmosfere i po svom baršunastom glasu takođe je i čovek koji čuva tradiciju i uspomene od zaborava. Pored svojih redovnih profesorskih obaveza kojima je svaki dan posvećen, Ćosa stiže i da ljubav prema folkloru i narodnoj tradiciji od malena usađuje našim najmlađim sugrađanima. I gotovo da nema mesta u kome folklor ne živi zahvaljujući Ćosi.
Međutim, rame uz rame u ljubavi sa folkolorom je i ljubav prema muzici, koja je verovatno i Ćosina prva ljubav zapravo. Pored toga što godinama i decenijama unazad sve viđenije manifestacije u našim krajevima ne mogu da prođu bez njegovog baršunastog glasa, Stojković je poznat kao i izvrstan majstor u pronalaženju talenata. Kao svoj najuspešniji ”pronalazak” Ćosa sa ponosom ističe pevača Nemanju Nikolića.
Ja sam Nemanji prvi dao mikrofon u ruke, i kada sam ga čuo ostao sam bez teksta. Kako je Nemanja stasavao i sve više pevao dešavalo se da se ljudi koji ga slušaju često zapitaju da li je to Toma Zdravković ili Nemanja Nikolić. – objašnjava Ćosa.
Da je reč o velikom čoveku i umetniku, govori i podatak da Nemanja Nikolić ne propušta priliku da se javno zahvali svom mentoru i prvom učitelju, te je tako u spotu za pesmu ”Vozovi moji prolaze” koju u originalu peva baš Toma, a Nemanja ju je prepevao pre par meseci, svoje mesto našlo i ime Miroslava Stojkovića.
Ja sam taj snimak iz spota čuvao dugo na tavanu. To je sa rođendana moje ćerke koja je inače Nemanjina školska drugarica i tako da je to nastalo na njenom osmom rođendanu. Tada je Nemanja prvi put uzeo mikrofon u ruke i zapevao, i već tada sam znao da je to Toma posle Tome. – kaže nam Stojković.

Svom mentoru, Nemanja se zahvalio rečima ”Hvala Miroslavu Stojkoviću Ćosi na čuvanju uspomena”. I zaista, ko bi bio pogodniji za tako neku odgovornu ulogu sem Ćose? Odgovor je niko. A obrazloženje odgovora u tome da Ćosa muziku i tradiciju nosi u srcu, i kao takve ih nikada ne ostavlja same, možda ih s vremena na vreme ostavi u nekom kutku svog bića da malo tihuju i odmore, ali na kraju ipak im se sa osmehom vraća, koji je pri pomenu muzike uvek na njegovom licu.
S obzirom da je poznat i ”šou-mejker” među Doljevčanima i okolinom se ustalila teza koja kaže:

Nema vica, niti štosa, dok ga ne ispriča Ćosa!

Poslušajte pesmu ”Vozovi moji prolaze” u izvođenju Nemanje Nikolića, i vidite šta je to Ćosa otrgao od zaborava.

Nemanja Tonić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *