MUP apeluje na sve vozače da povećaju opreznost i prilagode brzinu kretanja vozila

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, ukazuju da se u poslednjih nedelјu dana u Srbiji desilo sedam saobraćajnih nezgoda obaranja pešaka na obeleženim pešačkim prelazima, zbog čega apeluju na sve vozače da povećaju opreznost i prilagode brzinu kretanja vozila kako ne bi ugrožavali bezbednost pešaka.

U ovim saobraćajnim nezgodama, dva pešaka su poginula, dva su zadobila teške povrede, dok je petoro njih, od kojih su troje deca, zadobilo lake povrede prilikom prelaska ulice na obeleženim pešačkim prelazima.

– Napominjemo da pešaci predstavlјaju jednu od najugroženijih učesnika u saobraćaju, imajući u vidu da je svako četvrto poginulo lice u saobraćajnim nezgodama pešak i da je od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginuo ukupno 91 pešak- precizira se u saopštenju MUP-a.

Takođe, pored vozača, apeluju i na pešake da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju svoje bezbednosti i da ne preduzimaju radnje koje mogu doprineti nastanku saobraćajne nezgode.

Uprava saobraćajne policije nastaviće sa merama pojačane kontrole i u narednom periodu u cilјu zaštite bezbednosti pešaka i ističe da su njeni pripadnici od početka ove godine realizovali veliki broj akcija pojačane kontrole koje su uklјučivale merenje brzine kretanja vozila u zonama pešačkih prelaza.

 

One thought on “MUP apeluje na sve vozače da povećaju opreznost i prilagode brzinu kretanja vozila”

  1. Pored toga sto sam 50 vozac ja sam i pesak.Zamolo bi sve pesake da sami obrate paznju na pesackom prelazu.Ostavimo to ko ima prednost i ko je pogresio jer to su nepopravljive greske. Cinjenica je da niko nece namerno da pravi prekrsaj tj.gazi pesake ali ima ucesnici u sabracaju koji koriste mob.telefon a i pesak je ucesnik u sabracaju.Licni primer gde bi 100,/’ bio ja krivac.U Aleksincu vozim preko mosta i odmah desno treba da skrenem jer pravo je ulica za pesake,devojku koju sam primetio dok sam izlazio iz kruznog toka je razgovarala telfonom i malte ne je hodala brzo kao da trci,istim tempom telefonom na uvo istrcav mi ispred kola i na 5 cm sam ukocio da je ne udarim tj. zgazim.Bez zaustavljanja i prekida razgovora nastavila je dalje svoj put,dok su ocevidci ukopani stajali i cudom se cudili sta je ta devojka uradila a da nije ni okom trepnula.Pomerio sam kola sa pesackog,stao da se smirim i nekoliko ljudi je prislo i pitali treba li neka pomoc i cestitali.Zamislite da je neko isao pravo i vozio dozvoljenom brzinom a ta devojka tako istrci na pesackom ni Bog je nebi spasio.Moli Vas budite oprezni bez obzira na prednost,ne razgovarajte telefonom dok ste ucesnik u sabracanu.Hvala,pozzz….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *