Nagrada za najbolju riblju čorbu ekipi Toplica ušće iz Doljevca

(Pobednička ekipa/Foto:J.K.)

Miris riblje čorbe nadaleko se širio danas sa obale Južne Morave u Klisuri, mameći gurmane da posete Južnomoravske riblje čarolije, najpoznatiju kulturno-zabavno-turističku manifestaciju u opštini Doljevac. Stav svih učesnika koji su se danas nadmetali u pripremanju ovog ribljeg specijaiteta bio je jednoglasan-druženje sa prijateljima i dobra zabava. Pobeda, ističu nije bila prioritet, ali titula najboljeg ipak prija. A pobednik  je ove godine bila domaća ekipa -Udruženje ljubitelja ribolova Toplica ušće iz Doljevca. Drugo mesto zauzela je ekipa Babuška iz Niša, dok je trećeplasiran bio restoran Venecija iz Arbanasca.  Nagradu za najuredjeniji štand dobio je tim Moravski šaran iz Kočana.Najbolji takmičari su nagradjeni kotlićima i medaljama. Na današnjim Čarolijama takmičilo se ukupno 13.ekipa  iz naše opštine, kao i nekoliko gostujućih timova iz Niša, Aleksinca i Merošine.

Po mišljenju stručnog žirija, renomiranih gastronomskih stručnjaka,  Ranke Petrović,  profesorke Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša i Predraga Stankovića iz Pirota medjunarodnog kulinarskog sudije, najbolju riblju čorbu  odlikovalo je niz značajnih karakteristika. – Mnogo toga se mora uzeti u obzir, ukus, miris, izgled. Dobra riblja čorba ne sme biti suviše masna, začinjena i ljuta. Pored toga, bitna je i postavka, štand, hiigijena, način spremanja.  Bilo je dosta teško odabrati pobednika, s obzirom na to da su sve ekipe bile ujednačene i da su razliku činile nijanse, kaže Stanković u izjavi za radio Koprijan .

Dragan Ilić kapiten pobedničke ekipe, Udruženja ljubitelja ribolova Toplica ušće iz Doljevca, kaže da im je pobedu donelo iskustvo i timski duh. – Redovni smo učesnici Čarolija, već punu deceniju i ovo nam je treća pobeda. Najbolji smo bili i 2008. i 2010. godine.Tajni recept, dodaje ne postoji. –Bitno je samo spremati punim srcem, za prijatelje i porodicu.

Aleksandar Miljković iz Niša član Udruženja ugostitelja u tom gradu, bio je kapiten trećeplasirane ekipe restorana Venecija iz Arbanasca, koja je i ranijih godina ne samo učestvovala već i pobedjivala.  – Jednom smo bili prvi, imamo i jedno treće mesto, a dobijali smo nagrade i za najuredjeniji štand. Pobeda nam nije bila najbitnija, ali nam nagrada svakako puno znači. Mi ne propuštamo ovakve i slične manifestacije koje se održavaju u prirodi, pored reke i mogu Vam reći da mi je bilo jako lepo danas ovde, tako da nas možete očekivati i narednih godina, napominje.

Trećeplasirani restoran Venecija iz Arbanasca (Foto: J.K.)

Zanimljiva je  bila i ekipa Udruženja Makedonaca Vardar iz Niša.  Blage Petruševski predsednik  Udruženja kaže za naš radio da je ovo njihovo četvrto učešće i da se uvek rado vraćaju na obalu Južne Morave kod Klisure.- Najbitnije nam je da smo se lepo družili i  uživali u dobrom zalogaju, a što se izbora najbolje čorbe tiče, moje je mišljenje da je to stvar ukusa, što znači da nam pobeda  nije bila prioritet.

Udruženje Makedonaca (Foto: J.K.)

Inače, pored takmičenja u pripremanju riblje čorbe kao najznačajnijeg dogadjaja, organizovana su i nadmetanja u pecanju, pikadu i šahu. Najbolji pecaroši danas su bili Saša Pavlović iz Malošišta i Lazar i Slobodan Djordjević iz Klisure. Najboljem je dodeljenja plaketa, a ostalima medalje. Nezaobilazan detalj svih, pa i ovih Čarolija je šahovsko takmičenje. Ovoga puta titulu najboljeg  poneo je Branislav Radojlović iz Pukovca, drugu poziciju zauzeo je Pera Mitrović iz Klisure, a treću Dejan Djordjević iz Čečine. I šahisti su nagradjeni medaljama. Zanimljivo je istaći da su u pikadu dame danas bile dominantne.  Ljuba Vodeničarski iz Niša bila je prvoplasirana i nagradjena je plaketom. Ksenija Nedeljković iz Klisure zauzela je drugu poziciju, a Miljana Ilić iz Malošišta treću, te su se okitile medaljama.

Zabava, rekreacija i dobar zalogaj bili su nezaobilazan deo današnje manifestacije, a organizator, Javna biblioteka u Doljevcu se potrudila da zanimljive sadržaje obezbedi i za decu. Tramboline, fudbal i konji, konjičkog kluba Nonius iz Gornjeg Medjurova ulepšali su dan najmladjim posetiocima.Dodajmo i to da je Nonius takodje odlikovan plaketom, kako je rečeno tokom dodele,  za izuzetnu saradnju sa Javnom bibliotekom,  koja traje više od jedne decenije.

Da je organizator na sve mislio govori i podatak da je za  posetioce tokom manifestacije bila obezbedjena i vojna cisterna sa pijaćom vodom, tako da je mišljenje učesnika i  velikog broja posetilaca Južnomoravskih ribljih čarolija da je i ovoga puta manifestacija opravdala sva očekivanja.Čarolije se završavaju večeras zanimljivim muzičkim programom.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *