Niškim kardiohirurzima još uvek nije odobren rad vikendom, iako to žele da rade besplatno

Niškim hirurzima Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš nadležni nisu još uvek odobrili rad vikendom kako bi smanjili liste čekanja. Kako dr Dragan Milić, direktor kardiohirurgije, kaže da su mlađe kolege predložile da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kako bi se eliminisale liste čekanja, a oni će raditi bez finansijske nadoknade, a da su dopise za dozvolu poslali početkom decembra meseca.

Ministarka zdravlja prof.dr Danica Grujičić, demantovala je u emisiji Euronews Centar da nije videla nikakav dopis niških lekara Klinike za kardiohirurgiju. Direktor ove klinike prof. dr Dragan Milić sa druge strane tvrdi da je takav dopis poslat Ministarstvu zdravlja na zvaničan mejl i to još 5.decembra, dok je ministarska Grujičić demantovala ovu tvrdnju 20.decembra u pomenutoj emisiji.

„Nisu poslali nikakav dopis, bar ga ja nisam dobila, niti sam ga videla. Pretpostavljam da ako su ga poslali na kabinet da ja to moram da vidim, skrenule bi mi pažnju sekretarice koje rade“, rekla je ministarka.

Ona je u nastavku dodala da se protivi da lekari, medicinsko i pomoćno osoblje rade bez finansijske nadoknade za rad tokom vikenda.

„Zašto bi doktor radio besplatno? Mi dosta vremena provedemo i volontirajući i radeći besplatno, da ne govorim da su plate, posebno naših medicinskih sestara koje rade na intenzivnim negama „bezobrazno“ niske i da ukoliko njima ne podignemo plate, posebno onima koji vode računa o nepokretnim pacijentima, mi ćemo ostati bez tih medicinskih sestara. Poštujem entuzijazam naših kolega iz Niša, ali ja sam za to da se to njima plati“, odgovorila je Grujičić u emisiji Euronews Centar.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dagan Milić istakao je na svom FB profili da poštujući i ceneći funkciju ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić i sve njene napore da se na bolji i efikasniji način uredi zdravstveni sistem Srbije, kolegijum klinike za kardiohirurgiju UKC Niš u cilju očuvanja integriteta i dostojanstva kolegijuma koga čine 34 lekara mora da reaguje i da demantuje izjavu ministarke zdravlja koju je dala u emisiji Euronews Centar da kolegijum klinike za kardiohirurgiju UKC Niš „nije poslao nikakav dopis“ ministarstvu zdravlja a u vezi sa inicijativom da se radi i vikendom bez ikakve finansijske naknade u cilju smanjivanja liste čekanja za kardiohirurške operacije.

  • Dopis kolegijuma klinike sa gore navedenom inicijativom poslat je još 5.12.2022. g. u 09.58 h na zvaničan mail ministarstva zdravlja (skrinšot potvrde o slanju maila je u prilogu ove objave kao i sam dopis). Na žalost, očito, službe u ministarstvu nisu prosledile dopis ministarki koji je inače poslat i u pisanom obliku preko UKC Niš- rekao je Milić.

Na kraju je istakao da će u nadi sve ove inicijative kolegijuma klinike biti shvaćene kao želja da se popravi zdravstveni sistem, sistem koji će u centar pažnje vratiti pacijenta i njegove potrebe, sistem koji će vrednovati stručnost i rezultate rada a ne poslušnost, sistem koji će dati novu sjajniju belu boju našim radnim mantilima i koji će uveriti mlade ljude da vredi ostati i boriti se za svoju zemlju i da će nadležne institucije ovaj napor podržati i odobriti rad vikendom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *