Ogromne kazne zbog trovanja pčela

Udruženje „Sačuvajmo pčele” i Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, uključeni su u akciju zaštite pčela u Srbiji od trovanja opasnim materijama, a traže i pomoć MUP-a i izmenu zakona. Akcija će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezone, a kazne su ogromne ako se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovom, neonikotinoidom. Ovom apelu pridružilo se i Društvo pčelara „Toplički cvet“ iz Žitorađe. Vladimir Pejčić, predsednik ovog društva, koje okuplja pčelare iz Žitorađe i Doljevca, kaže da poljoprivredni proizvođači treba da povedu računa prilikom zaštite insekticidima zasada voća kako ne bi došlo do pomora pčela. Prema njegovim rečima za sada nema registrovanog većeg pomora pčela u Doljevcu i Žitorađi.

Pejčić je podsetio poljoprivredne proizvođače da je zakonom zabranjeno prskanje voća u vreme cvetanja preparatima koji su otrovni za pčele.

  • Prskanje voća insekticidima treba obaviti kada je biljka u precvetavanju odnosno kada dve trećine cvetova sa biljke otpadne, to znači da je cvet oprašen i pčela ga više ne posećuje.  Takođe, prskanje treba obaviti u popodnevnim satima- istakao je Pejčić.

On je dodao da trenutno nema registrovanog većeg pomora pčela u Doljevcu i Žitorađi sem sporadičnih slučajeva u Lukomiru, Rečici i Žitorađi. Pčelari iz ovih mesta prijavili su manje uginuće pčela kada je bila aktuelna sezona prskanja šljive.

  • Insekticidi koji se koriste za zaštitu voćnih zasada uništavaju pčele bez obzira da li su sistemski ili kontaktni. Voćari prave grešku kada biljku prskaju u punom cvetu. Oni tada ne nanose samo štetu pčelama već utiču na prinos voća. Jer ako nema pčela da opraše cvetove, prinos voća može biti višestruko umanjen, prema nekim procenama i do 60 odsto- istakao je Pejčić.

On je apelovao na  poljoprivrednike da prskanje obavljaju posle 17 sati insekticidima kontaktnog karaktera protiv šljivine ose. Ovim postupkom pčele neće biti ugrožene, odnosno otrovane, a biljka će biti zaštićena od bolesti i štetnih insekata.

M.Jovanović

Foto: Agroklub.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *