Opština Doljevac i selo Mekiš imaju šampiona! I to ne bilo kakvog. Nego evropskog!

Nepunih devet godina, a već šampion. Ognjen Stojković iz Mekiša postao je pre nekoliko dana evropski prvak u karateu, u kihonu i ipponu, na 27.Evropskom prvenstvu održanom u Sloveniji. I to nije sve. Osvojio je on na tom prvenstvu i 2. i 3.mesto. Drugo u katama, pojedinačno, a treće u fudokan sport borbama. Tri puta se penjao na postolje. Osvojio tri medalje.

Državni je prvak već tri godine zaredom. Evropski od ove godine. Smeše mu se i svetska postolja. Već se prošle godine domogao trećeg mesta i na Svetskom prvenstvu. Ukupno ima oko 150 medalja, 35 pehara, stotine priznanja.

Karate trenira od svoje pete godine. Ima plavi pojas. Da je talenat videlo se odmah. A da ima razmišljanje jednog šampiona očigledno je i već pri prvom razgovoru sa njim. Pitamo ga da li je strah i trepet za protivnike? Skromni osmeh. Tako se i ponašaju najbolji. Ne pričaju mnogo, ali pokazuju delima. Velikim delima.

Na treninge je, kaže, krenuo sasvim slučajno, video je flajer, čuo od drugova, pa poželeo da proba. –Pročitao sam jedan flajer za školu karatea. I pričao sa roditeljima, pa smo odlučili da probam, pa ako mi se svidja da nastavim da treniram.Pokušao je. Svidjao mu se karate. Trudio se, vredno trenirao, nikad mu nije manjkalo elana.

Sada, nekoliko godina posle, došavši u naš studio, u rukama drži toliko pehara, medalja, diploma, da mu se razlivaju okolo. Ali zaista.-To je samo pola onih diploma koje sam uspeo da nadjem. Imam ih još, dodaje on na to.

I u školi se trudi da bude najbolji. Učenik je drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić“, odeljenja u Mekišu. Ponos svojih roditelja, ali i učitelja, drugova. Pa ko ne bi želeo da za druga, komšiju i rodjaka ima šampiona?!

Pitamo ga i koji je klub imao sreću da baš na njihova vrata zakuca ovakav potencijal.- Treniram u Bojniku, u klubu „Spartanac“, kod učitelja Milorada Markovića.

Iako je tako mlad, bolje no mnogi stariji od njega zna da treba biti najjači kad je najteže i da je poneki poraz samo lekcija i iskustvo više. –Da biste bili šampion morate imati razmišljanje jednog šampiona. Morate da trenirate, da se trudite. Pa iako sam izgubio neku borbu, nema veze, sledeći put ću biti bolji. Sve je u mozgu, kaže Ognjen za Radio Koprijan. To na kraju razgovora i poručuje vršnjacima. –Razmišljanje pobednika stvara šampione, ruke i noge samo pripomažu.

Iako je postigao neverovatan uspeh, želja da nastavi da se dokazuje ne jenjava. Želi da osvoji sve što se može osvojiti u ovom sportu. Cilj su mu kaže pobednička postolja svetskih prvenstava.

Na starom kontinentu je već najbolji, a šanse da bude najbolji na svetu? Sa ovakvim stavom? Stopostotne.

Gledajući ga onako malog, a postojanog, sigurnog i odlučnog, ne možemo a da ne pomislimo da pred sobom bukvalno vidimo  jednog novog Novaka Djokovića, al u karateu.

J.K.

One thought on “Opština Doljevac i selo Mekiš imaju šampiona! I to ne bilo kakvog. Nego evropskog!”

  1. Dodacemo jer je mali izostavio pored svih medalja i pehara pre dve godine je na SVETSKOM PRVENSTVU u BEOGRADU postao SVETSKI PRVAK U KATAMA UZEVSI PRVO MESTO. Pozdrav otac OGNJENA STOJKOVICA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *