OŠ “Vuk Karadžić”: Medju najstarijim školama u Niškom i Dobričkom srezu i najveća u Srbiji

Počeci razvijanja obrazovanja u opštini Doljevac vezuju se za period neposredno posle oslobodjenja ovih krajeva od Turaka 1878. godine.  Područje sadašnje opštine Doljevac dočekalo je oslobodjenje bez ijedne osnovne škole, a retko ili veoma malo ih je bilo i na širim prostorima novooslobodjenih krajva.

Zbog toga su državni prosvetni organi Kneževine Srbije, preduzeli opsežne  i hitne mere za otvaranje novih obrazovnih ustanova, tako da već školske 1879/80. godine dolazi do  širenja školske mreže u Niškom i Dobričkom srezu, kojima su pripadala sela saadašnje doljevačke opštine, zapisao je hroničar doljevačkog kraja Zarije Stojković.  Prve škole otvaraju se u Malošištu, Kočanu i Mekišu.  Osnovna škola u Malošištu osnovana je 1879. godine i spada u red najstarijih škola u Niškom srezu. Bila je smeštena u spahijskoj kući poslednjeg turskog bega Junus-bega, a pohadjala su je deca iz Malošišta, Knežice, Ćurline, Čapljinca, Klisure, Čečine i Belotinca.  Škola je imala jedno nastavno odeljenje i prve godine 70 učenika, od kojih je 49 završilo razred.  Nažalost nije zabeleženo ko je bio prvi učitelj.

Osnovne škole u Kočanu i Mekišu osnovane su takodje 1879.godine i takodje su medju najstarijima u Dobričkom srezu. Kočansku školu su  pohadjala deca iz Kočana, Doljevca, Šainovca, Pukovca, Draškovca i Medje. I ova škola imala je jedno odeljenje, a prve godine njenog postojanja upisano je 35 djaka prvog razreda,  od kojih je 28 završilo razred.  Mekišku školu pohadjala su deca iz Orljana, Mekiša, Držanovca i Šarlinca.

Nakon ove tri nastaje i osnovna škola u Pukovcu, kao četvrta obrazovna ustanova na teritoriji današnje opštine Doljevac, a otvorena je 1895.godine.

Sve škole privremeno su bile zatvorene tokom Prvog svetskog rata. Nakon završetka rata i Šarlinac dobija svoju školu 1920. godine, u koju su išla i deca iz Voljčinca. Škole u Čečini i Knežici nastaje 1924.godine,  u Rusni 1927. a u Čapljincu 1930.

Škole u Orljanu, Šainovcu  Doljevcu najkasnije su formirane. Godine 1940. nastaje doljevačka škola, kao izdvojeno odeljenje  Kočanske škole, a osamostaljuje se 1944.godine, tako da je Drugi svetski rat zatekao sadašnje područje opštine Doljevac sa 13 škola u 16 sela.

Danas je doljevačka OŠ “Vuk Karadžić”, nekadašnja “Josip Broz Tito”, po broju djaka jedna od najvećih obrazovnih ustanova u zemlji. Pohadja je ukupno oko 1 500 djaka.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *