Pijačni barometar iz Malošišta i Pukovca

U poslednje vreme više no inače kad god krenemo u kupovinu unapred se pripremimo za šok, onaj cenovni. Jer koliko god da znamo koliko cene skaču iz dana u dan, ne možemo a da se iznova ne šokiramo novim brojkama gotovo ispod svake robe, te je pažljivo planiranje kupovine od presudnog značaja ukoliko ne želimo da i pre nego što smo planirali ostanemo praznih džepova. Mada, za većinu stanovnika ti prazni džepovi su, planirali ne planirali, izgleda neminovnost.

A kako bismo vam pomogli u tom planiranju potrudili smo se da detaljno istražimo cene na pijacama u našem kraju, u Pukovcu i Malošištu. Nije neobično da se cene pojedine robe značajno razlikuju od jedne do druge pijace, što je opet uslovljeno ponudom koja se svakog ponedeljka, odnosno petka, nadje na tezgama, a evo zvaničnih podataka o tome kako su se kretale cene poljoprivrednih i drugih proizvoda.

U Pukovcu paradajz je 140 dinara, a deset dinara je skuplji bio u Malošištu na pijaci. Krompir je jeftiniji u Malošištu gde kilogram košta 60 dinara, dok je u Pukovcu bio 80. Sveža paprika je 250 dinara u Pukovcu, a za 50 dinara jeftinija je u Malošištu. Lubenice i dinje imaju istu cenu na obe pijace po 100 dinara po kilogramu, kao i kupus čija je cena 70 dinara po kilogramu i orasi bez ljuske koje prodavci cene 600 dinara.

Značajna je razlika u ceni pasulja, čak za 200 dinara, s obzirom na to da je u Pukovcu 250 dinara, a u Malošištu 450 dinara za kilogram ili pak u ceni šargarepe koja u Pukovcu košta 170 dinara, a u Malošištu 80. Crni luk je 150 dinara u Pukovcu, a 50 dinara jeftiniji na drugoj pijaci, gde se može naći i beli luk po ceni od 350 dinara. Razlikuje se značajno i cena mlevene paprike koja je 900 dinara, odnosno 1100 dinara po kilogramu. Jagode su 180 dinara u Pukovcu, a u Malošištu 200 dinara, jabuke 80 na prvoj, a 100 na drugoj pijaci, gde su se mogle naći i trešnje za 150 dinara. Razlika u ceni konzumnih jaja je 2 dinara po komadu, koja koštaju 18, to jest 20 dinara.

Ista je cena meda 1 200 dinara po kilogramu, kao i ogrevnog drveta 8 000 dinara po kubiku.  Pšenica i ovas na pijaci u Malošištu koštaju po 35 dinara, dok se na pukovačkoj pijaci mogao naći kukuruz po ceni od 39 dinara, koliko je koštala i pšenica.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *