Pijačni barometar sa doljevačkih tezgi

Iako su pijačne tezge i piljare u doljevačkom kraju ovih dana bogate mladim povrćem, platežna moć ovdašnjeg stanovništva, koja diktira potražnju, uslovila je manji obim kupovine ovih dana, tim pre jer su minuli praznici ispraznili većinu džepova. Danas smo obišli ovdašnje tezge, kojih doduše nema u obimu kao što je to slučaj na pijacama u Malošištu i Pukovcu, ali koje su svakog dana pune robe i imaju svog udela u formiranju cena.

Svež krastavac uveliko je uvršten u ponudu ovdašnjih povrtara ili pak preprodavaca, a njegova današnja cena je od 80 do 90 dinara za kilogram. Kupus je jutros vredeo od 100 do 120 dinara za kilogram, a u ponudi ima i karfiola koji trenutno ima cenu od 200 dinara. Takodje,  mogu se kupiti i tikvice  i to za 60 dinara za kilogram.  Za mladi luk prodavci traže 30 dinara po vezici, a visoku cenu i dalje drži prošlogodišnji crni luk, preko 100 dinara po kilogramu.

Primećeno je i prvo ovogodišnje voće, pa se tako mogu na doljevačkim pijacama kupiti i jagode, ali je za njih potrebno izdvojiti  nešto više para, s obzirom na to da jedan kilogram staje od 300 do 350 dinara. Iako je ovo period godine  kada stižu i prve trešnje, njih danas nije bilo na ovdašnjim tezgama.

J.K./D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *