Počeli radovi na uredjenju reke Toplice kod Doma za stara lica u Doljevcu

Još jedna kritična tačka na reci Toplici, u Doljevcu kod Doma za stara i odrasla invalidna lica, ovih dana se reguliše, kako povećanje vodostaja reke ne bi više stvaralo probleme ovoj ustanovi, ali i okolnim poljima i jednom broju domaćinstava u ataru Orljana sa jedne strane i Doljevca sa druge strane reke.

Za te radove izdvojeno je oko 10 miliona dinara, a prema rečima načelnika za privredu i finansije u opštini Doljevac Jovice Pešića, biće uradjen odbrambeni nasip za zaštitu objekta od velikih voda i to stotinak metara uzvodno i nizvodno od zgrade. Izvodjač radova je preduzeće HSV iz Vlasotinca, čije mašine uveliko rade, a trenutno se vrši priprema terena, čiščenjem rastinja uz obalu.

 

U ranijim godinama, podsetimo, objekat Doma za stara i odrasla invalidna lica pri obilnim padavinama ili otapanju snega često je bio plavljen, s obzirom na to da je izgradjen uz samu obalu reke, što je stvaralo velike probleme korisnicima ustanove i zaposlenima, ali i pričinjavalo znatnu materijalnu štetu.

Pored te kritične tačke, takodje velike probleme sa izlivanjemToplice imali su i stanovnici jednog dela Šarlinca, ali je i taj problem nedavno, u saradnji sa preduzećem Srbija vode, takodje rešen. Napravljen je novi tok u tom delu reke i izgradjeno utvrdjenje od kamena, a regulisan je i tok Jugbogdanovačke reke u dužini od 1 500 metara, koja se pri porastu vodostaja takodje često izlivala i nanosila štetu obližnjim domaćinstvima.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *