Počeo novi krug Čitalića

Foto:Čitalići
Foto:Čitalići

Novi krug Čitalića, školskog programa razvijanja veština čitanja i razumevanja pročitanog, kao i pisanog izražavanja, šesti po redu, otpočeo je širom Srbije, a doljevački osnovci  i ovoga puta, kao i svih predhodnih godina aktivno učestvuju u njemu. Tome u prilog govori i činjenica da je na školskom takmičenju u kategoriji klikeraša učestvovalo čak 177 dece iz naše opštine.

Želimo da učenici stiču naviku vodjenja čitalačkog dnevnika, da razumeju potrebu za čitanjem sa olovkom u ruci, da razmišlјaju i odvajaju bitno od nebitnog, kaže u izjavi za radio Koprijan profesor književnosti Vlasta Cenić, inače jedan od pokretača i ambasador ove manifestackao i opštinski koordinator Čitalića.

Inače, postoje dve takmičrske grupe, a to su klikeraši i kreativci. Kreativci će krajem februara početi da donose svoje dnevnike na ocenjivanje. Potrebno je  da učenici odaberu najmanje tri knjige za svoje dnevnike , s tim da to ne budu dela iz obavezne lektire.

A klikeraši su već imali školsko takmičenje. –23.januara održana su školska takmičanja i učestvovalo je ukupno 177 učenika od prvog do osmog razreda. Čak 153 učenika plasiralo se na opštinsko takmičenje, koje će biti održano krajem meseca, napominje Cenić.

Čitalići su obrazovno-vaspistini projekat u kojem od samog početka učestvuju i djaci dolјevačke OŠ Vuk Karadžić, a ideja o pokretanju jedne ovakve manifestacije nastala je u Aleksincu i pokrenula mnoge lјubitelјe pisane reči, pa je projekat zaživeo, tako da se  može reći da je to sada jedna tradicionalna manifestacija, koja će, sudeći po interesovanju i te kako trajati. U ovom krugu Čitalića preko 90 škola  iz cele Srbije aktivno učestvuje u ovom školskom programu.

Ј.Коzomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *