Počinju “Kočićevi dani” u Kočanu

 

Sa prošlogodišnjih "Kočićevih dana"
Sa prošlogodišnjih “Kočićevih dana”

“Kočićevi dani” značajna kulturna manifestacija u našoj opštini, u organizaciji KPD “Trorečje” iz Kočana, koja neguje i podstiče razvoj narodnog stvaralaštva, okupiće i ove godine od 5. do 8. oktobra na jednom mestu puno poklonika pre svega pisane reči, ali i raznih drugih vidova kulturnog stvaranja.

Pričaće se i o Kočiću u okviru jezičke tribine, povodom posećanja na osnivanje KPD kočanskih učitelja davne 1936. godine,  koje je nosilo njegovo ime. Na tribini će govoriti dr Sunčića Denić iz Vranja dekan učiteljskog fakulteta u tom gradu.

Jedan deo programa biće posvećen i značajnim gošinjicama i to 250-toj godini od rodjenja Filipa Višnjića i 125-oj godini od rodjenja Ive Andrića. Svoj nastup imaće i guslari i gajdaši. U četvrtak 05. oktobra biće održano i književno veče u doljevačkoj Javnoj biblioteci. Jedan od gostiju manifestacije biće Dragiša Simović glumac iz Crne Gore koji će tom prilikom kazivati stihove.

Biće dodeljena i nagrada “Mrguda” za najlepšu ljubavnu priču, koja je ove godine pripala Danijeli Božičković Radulović. Gosti će tokom trajanja manifestacije poseti i pojedina odeljenja ovdašnjih škola, kako bi književno stvaralaštvo još više približili deci.

Inače, “Kočićevi dani” organizuju se po treći put i to simbolično u prvoj nedelji oktobra, koja je ujedno i Dečja nedelja, rečeno je radio Koprijanu u tom društvu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *