Počinju radovi na rekonstrukciji i adaptaciji škole u Belotincu

Danas je u skupštinskoj Sali opštine  Doljevac potpisan ugovor o početku radova na rekonstrukciji i adaptaciji školske zgrade u Belotincu.

Današnjim potpisivanjem izvođač radova „Tončev gradnja“ uveden je u posao i preuzeo je gradilište za dalje radove u Belotincu.

Tako će zgrada OŠ „Vuk Karadžić“ izdvojeno odeljenje  u Belotincu, zahvaljujući sredstvima programa EU PRO plus i lokalne samouprave, dobiti sasvim novi izgled. Deo sredstava izdvojiće EU PRO plus, a ostatak finansiraće opština Doljevac, kao i dodatna sredstva za prevoz đaka koji pohađaju školu u Belotincu, a koji od  ponedeljka nastavu prate u školi u Malošištu.

Potpisivanje ugovora za početak radova u Belotincu
Uvođenje izvođača radova u posao i potpisavanje ugovora
Predstavnici lokalne samouprave Doljevac i programa EU Pro plus

 

Kako kaže Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac, EU je uz podršku Vlade RS kroz program EU PRO plus i kroz projekat koji realizuje UNOPS ulaže preko 40 miliona dinara,  od kojih EU PRO plus donira oko 200 hiljada dolara, a ostatak lokalna samouprava Doljevac.

  • Vrlo je bitno da se iznos smanjuje za vrednost PDV-a zbog sporazuma između Vlade RS i predmetnog programa, odnosno EU, pa su plaćanja PDV-a oslobođenja i donatorska i sredstva lokalne samouprave Doljevac koja će biti uložena u rekonstrukciju ovog objekta- kaže Pešić.

Dodaje da opština Doljevac ima jednu od najvećih osnovnih škola u Srbiji, a ovo je jedna od četiri osmogodišnjih, koja je bila u izuzetno lošem stanju i u kojoj uslovi rada loši. Upravo zbog toga je realizacija ovoj projekta od izuzetne važnosti za našu lokalnu samoupravu.

  • Najveći pozitivni uticaj ovog projekta je poboljšanje uslova rada i za nastavno osoblje, ali i za učenike koji pohađaju ovu školu-dodaje Pešić.

Na pitanje kako je EU investicija pozitivno doprinela zajednici i šta bi ste poručili predstavnicima EU u Srbiji, Pešić odgovara da ova investicija višestruko pomaze lokalnoj zajednici.

  • Pre svega smanjenjem izdvajanja sredstava iz lokalnog budžeta i brzinom realizacije planiranih projekata. I zahvaljujući podršci programa EU Pro plus i EU u ovom trenutku ovaj projekat se realizuje i imamo dovoljno novca za sve radove koje smo planirali- kaže Pešić, načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac.
Početak radova u Belotincu
Direktor škole Ilić sa izvođačem radova u Belotincu
Jovica Pešić, načenik za privredu i finansije, i izvođač radova

Podrška je jako bitna jer projekat ne bi mogao da se realizuje tokom ove godine, kaže Pešić, a projektna dokumentacija i izdata građevinska dozvola možda bi istekla, pa bi proces morali da radimo iz početka.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac Goran Ilić istakao je da je ovaj školski objekat sagrađen 1955.godine, da su imali neka manja ulaganja u zgradu, ali zbog nedostatka sredstava zgrada škole nije kompletno uređena.

  • Imali smo dosta problema prošle zime, bilo je jako hladno, prozori nisu lepo dihtovali, pa smo morali u jednom trenutku da skratimo časove kako se deca ne bi smrzavala na času- kaže Ilić.

Istakao je da je od izvođača radova dobio uverenje da će se poštovati dinamika radova i da će u roku biti završeni radovi na ovom školskom objektu.

 

M.J./Foto: M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *