Povećan cenzus za popust na električnu energiju

Cenzus za sticanje prava na cenu sa popustom za plaćanje električne energije je povećan,a od početka godine zahteve za kilovate sa manjom cenom podnelo je 24 domaćinstva. Kako kaže Jelena Ilić iz lokalne samouprave u Doljevcu interesovanje je uobičajeno, a procedura je gotovo istovetna kao i ranijh godina.

  • Od početka godine, odnosno u januaru, pravo na povlašćenu cenu elentrične energije ostvarilo je 235 domaćinstava, odnosno korisnici socijalne pomoći i korisnici dečijih dodataka- rekla je Jelena Ilić načelnica u lokalnoj samoupravi.

Ono što je važno istaći, kaže Ilićeva, ukoliko je domaćinstvo korisnik novčane socijalne pomoći, kada dobiju rešenje Centra za socijali rad, dolaze do naše službe, odnosno na šalter broj 6 podnose zahtev za umanjenje određenog broja kilovata. Ista pravila važe i za korisnike dečijeg dodatka.

Treća kategorija stanovništva ima pravo na umanjenje računa za eletričnu energiju koje  ostvaruje na osnovu ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva.

  • Kod ove kategorije postoje određeni cenzusi na osnovu kojih ostvaruju ovo pravo ili ne. Novčani cenzus za jednog člana domaćinstva je 14.414,34 dinara. Kad kažem ukupni prihod tu se pre svega posmatraju i uzimaju u obzir svi prihodi, da li je to penzija, katastarski i poreski prihodi… I ukoliko se ne pređe ovaj iznos onda građanin ima pravo na umanjenje računa od 120 kilovata mesečno- pojašnjava Ilićeva.

Za domaćinstva sa dva ili tri člana mesečni prihodi moraju biti do 20.986,96 dinara, za četiri ili pet članova domaćinstva mesečni cenzus za popust je 27.555,28 dinara i za šest  više članova domaćinstva cenzus je  34.652,31 dinar.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat časova struje.

Ovi iznosi su usklađeni sa uredbom koju je donela Vlada RS i ovi uslovi se primenjuju od 1.decembra prošle godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *