Raspored bogosluženja u ovdašnjim crkvama

Bližimo se najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, a praznovanje ovog velikog dana i bogosluženja u crkvama počinju već u petak 07.aprila, na Blagovesti.

U crkvi Sv.Romana u Belotincu Sveta Liturgija počinje u 8 časova, kao i dan kasnije na Lazarevu subotu, Vrbicu 08.aprila. Tog dana od 16 časova je i osvećenje vrbovih grančica. Na Cveti, koje se praznuju nedelju pre Uskrsa, Liturgija je od 8.30. Na Veliki petak 14.aprila od 8 časova su takozvani Carski časovi, a od 16 večernja i iznošenje plaštanice. Na prvi dan Vaskrsa 16.aprila, Liturgija takodje počinje u 8.30. Drugog dana Vaskrsa, u ponedeljak, Liturgija će u istom terminu biti održana u crkvi Sv.Petke u G.Medjurovu, a trećeg dana, 18.aprila, u utorak, ponovo u crkvi u Belotincu.

Liturgije u crkvi Sv.Arhangela Gavrila u Kočanu počinju tokom ovih prazničnih dana od 8 časova, po tradiciji. Na Lazarevu subotu, pored Liturgije u jutarnjim časovima, od 17 časova  je večernja i osvećenje vrbovih grančica. Liturgije su na Cveti, kao i na Veliki četvrtak od 8 sati, a u četvrtak od 17 časova je i čitanje 12 jevandjelja. Carski časovi na Veliki petak su od 8 časova,  iznošenje plaštanice i večernja od 17 sati, a Statije od 21 čas. Liturgija kao što smo već naglasili, na Veliku subotu i sva tri dana Vaskrsa počinju od 8 časova.

Takodje, kako je  Radio Koprijanu rekao otac Bratislav, paroh kočanski, na Vaskrs će po tradiciji biti organizovan  i izbor za najlepše vaskršnje jaje. Svi koji žele da pokažu svoje umeće u šaranju vaskršnjih jaja mogu ih doneti u crkvu, a odmah posle Liturgije biće odabrana ona najlepša. Za prvo, drugo i treće mesto obezbedjene su i nagrade.

Kako nam je rekao orljanski paroh, otac Dragan, na Vrbicu osvećenje vrbovih grančica će biti organizovano u Voljčincu od 16 časova, a u Orljanu od 17. Sve Liturgiju u orljanskom hramu, počev od Lazareve subote do drugog dana Vaskrsa, su od 8.30, dodaje. Pored toga na Veliki četvrtak od 17 časova je čitanje 12 jevandjelja, a u petak je iznošenje plaštanice od 16 časova u Voljčincu, a od 17 u Orljanu. Opelo Hristovo počinje od 20 sati.

U crkvi Sv.Petke u Ćurlini na Lazarevu subotu, Vrbicu večernja služba i osvećenje vrbice je od 17 časova, a Liturgija, na Cveti, u nedelju 9.aprila i na Veliki četvrtak 13.aprila u 8 sati. Čitanje stradalnih jevandjenja je od 17 časova. Na Veliki petak iznošenje plaštanice je u 16 časova, a Statije, Opelo Hristovo od 22 časa. Na Vaskrs Liturgija počinje od 8 časova. U nastavku, kako kažu u ćurlinskoj crkvi, biće organizovao takmičenje u kucanju uskršnjim jajima.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *