Sektor za vanredne situacije MUP-a apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru koji predstavlјaju opasnost za živote i zdravlјe građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete, apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, kao i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

„Podsećamo naše građane da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spalјivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i bilјnih ostataka strnih useva i smeća. Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udalјenosti 200 metara od ruba šume“ izjavio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije. 

„Pravna lica koja spalјuju strne useve, bilјne ostatke i smeće na otvorenom prostoru kazniće se u iznosu od 300.000 do milion dinara, a fizička lica koja ne poštuju iste odredbe ovog zakona kazniće se u iznosu od 10.000 dinara. Takođe, fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spalјivanja u okviru šumskog kompleksa i na udalјenosti 200 metara od ruba šume, kazniće se u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara“, precizirao je Milenković.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilјu smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *