Štab za vanredne situacije opštine Doljevac: Ne palite vatru na otvorenom!

pozar2
Nedavni požar kod Akva parka

Na osnovu Upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda izdatog 9.jula 2017.godine, na ekstremno visoke temperature od danas do srede, 12.jula, koje će se kretati od 34 do 38 stepeni, a ponegde i preko 40 stepeni i da takve temperature mogu imati negativne posledice po život i zdravlje ljudi i izazvati požare na otvorenom prostoru, Štab za vanredne situacije opštine Doljevac apeluje na građane da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje upotreba vatre na otvorenom prostoru.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Doljevac, apeluju na sve građane, a posebno skreću pažnju poljoprivrednicima, s obzirom da je u toku žetva, da ne pale strnjišta i ostatke korova na njivama da ne bi došlo do požara većih razmera.

Kako je navedeno u saoštenju, građanima se savetuje da:

  • ne bacaju upaljene cigarete na otvorenom prostoru;
  • ne spaljujuju travu, nisko rastinje niti smeće na otvorenom prostoru, u urbanim sredinama, kao i na obradivim površinama ili u blizini šuma;
  • ne pale roštilj na otvorenom prostoru u blizini šuma ili u blizini suve trave ili grana;
  • izbegavaju radove na otvorenom koji bi mogli da izazovu požar;
  • ne ostavljaju smeće u šumi zbog mogućnosti samozapaljenja;
  • vode računa o upotrebi otvorenog plamena i zabrane pušenja prilikom izvođenja žetvenih radova;
  • poštuju znake zabrane pristupa u oblastima velike opasnosti od požara.

Iz Štaba za vanredne situacije posebno ističu da neugašena cigareta je najčešći  uzročnik šumskih i poljskih požara i da nikada je ne izbacujte iz vozila u pokretu. A kada ste u prirodi opuške od cigareta da  uvek ugasite.

Oni podsećaju građane da  Zakonom o zaštiti od požara članom 50 zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom i spaljivanje biljnih ostataka. Zbog kršenja ovog člana Zakona zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *