Sve manje djaka u opštini Doljevac

 

Na  negativna demografska kretanja nije imuno ni stanovništvo opštine Doljevac, a posebno zabrinjavaju podaci da je svake godine sve manje dece, pa su nam i škole sve praznije. Seoske sredine prednjače, one na jugu zemlje posebno, pa i mi medju njima.

Od školske 2010/2011. do 2017/2018. godine broj  osnovaca u Srbiji, prema podacima Zavoda za statistiku, smanjen je za preko 40.000. To znači da su nestale 34 velike škole ili jedan manji grad.  Isto tako, u poslednjih deset godina broj djaka u osnovnim školama na teritoriji opštine Doljevac, smanjen je za oko 200. Naime, prema podacima  OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu 1 650 djaka, pohadjalo je školske 2008/2009. godine ovdašnju osnovnu školu, da bi  narednih godina ta cifra i dalje opadala, polako, ali sugurno svakog septembra, do 2011 godine.  U narednih pet godina, do 2016 . broj  učenika osnovaca u opštini Doljevac je uglavnom stagnirao i kretao se oko brojke od 1500, medjutim sada je trend smanjenja ponovo nastavljen, jer je 1 458 djaka pohadjalo školu “Vuk Karadžić” počev od prošlog septembra.

I dok je ranije najveće selo u doljevačkoj opštini Pukovac konstatno imalo po dva odeljenja predškolaca, prvi put u novije vreme, prošle školske godine, jedno odeljenje je zbog manjka djaka zatvoreno, potvrdjuju za radio Koprijan u predškolskoj ustanovi „Lane“. Šarenolika situacija je i u još jednom velikom selu, Malošištu, gde je prošle godine bilo formirano samo jedno odeljenje predškolaca, dok je u ranijem periodu, kažu nadležni taj broj često varirao, pa je nekada bilo dovoljno dece za dve grupe, dok su zabeležene i godine kada su svi mogli stati u jedno odeljenje. Još je gora situtacija u malim mestima na obodu Seličevice. Rusna i Čečina prošle godine nisu imale predškolske grupe, a neće ih imati ni ove. Svega nekoliko dece stasalo je za predškolsko, pa će ona najverovatnije pohadjati ovaj pripremni program, koji je podsećamo takodje obavezan,  u Doljevcu. Kakva će biti situacija na našoj teritoriji ove jeseni znaće se pouzdano od septembra, ali trenutne brojke i vladajući trendovi ne ohrabruju.

Dva su osnovna razloga za ove poražavajuće podatke, ističu demografi. Sve se manje dece radja, u celoj zemlji, pa i kod nas, ali i sve više mladih ljudi, koji su  osnovali porodicu ili će to tek uraditi, napušta kraj u kojem su rodjeni i traži bolju budućnost na nekom drugom mestu, u zemlji ili inostranstvu. Sve to ukazuje i na činjenicu da smo sve stariji narod, a da mnoge devastirane sredine polako, ali sigurno ostaju bez stanovnika, a  država  bez najbitnijeg resursa, ljudskog kapitala.To na žalost potvrdjuju i brojke. Region južne i istočne Srbije na kraju prošle godine, kao i godinama pre toga, ima negativan trend kretanja ukupnog broja stanovnika. 12587 beba rodjeno je u ovoj oblasti zemlje, kojoj i mi pripadamo, a umrlo  je  skoro duplo više ljudi, 24958, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.  A šta je država bez ljudi?

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *