Tokom raspusta oštećene klupe u školi u Malošištu- Kada će prestati vandalizam dece?

Đaci su se danas, posle kratkog odmora, vratili u školske klupe, a zaposlene i učenike OŠ „Vuk Karadžić“  izdvojenog odeljenja u Malošištu dočekale su oštećene klupe u školskom dvorištu.

Da ironija bude veća, klupe su nedavno postavljene kao i kante za smeće i u kratkom roku prvo su išarane, a sada je počelo i njihovo uništavanje. Proteklih dana delimično je oštećena jedna klupa, počupana je drvena daska naslona, prepolovljena i bačena ispred škole, a na drugoj klupi počeli su da uništavaju betonski nosač naslona. Iako je škola pre par godina kompletno rekonstruisana, mladi koji se okupljaju u večernjim satima u prizemnom delu škole, pored samog ulaza, izbušili su fasadu, počeli da je lome i prave kratere u zidu.

Klupe, koje je darivalo Javno komunalno preduzeće Doljevac, postavljene su u tom prizemnom delu kako bi zaštitile dalje uništavanje fasade, ali očigledno pojedinoj nesavesnoj omladini i to smeta, pa vandalizam uzima sve više maha, verovatno do totalnog uništenja školskog inventara u dvorištu.

Kako kažu iz škole u Malošištu video nadzor je zabeležio nepoznata lica, verovatno srednjoškolce, koji su lomili školsku imovinu. Kako bi se stalo daljem divljanju i uništavanju snimci video nadzora biće prosleđeni nadležnim službama koje će pronaći počinioce.

Dobro je poznato da se u večernjim satima u školskom dvorištu u Malošištu okupljaju deca starijeg uzrasta i često posle boravka zaposleni ujutru zatiču pravi krš i lom, prazne flaše i limenke od alkoholnog pića, opuške, razbacane prazne kese od grickalica, suncokret i semenke.

Iz škole napominju da niko ne brani da tokom dana deca dolaze u školsko igralište i igraju se sa svojim vršnjacima, jer bolje je da provode vreme u igri nego kod kuće uz internet ili televiziju. Takođe, niko ne zamera ni deci koja dođu u večernjim satima, ali oštro osuđuju divljanje i uništavanje školske imovine.

Posle svega ovoga postavlja se pitanje da li i u svom domu omladinci lome kućni inventar, bacaju prazne flaše i limenke na podu dnevne sobe, buše fasadu svoje kuće, divljaju po dvorištu? Ako to ne rade, zašto onda uništavaju školsko dvorište u Malošištu? Gaze i lome napor  i želju zaposlenih  da urede prostor škole, da svima bude i lepo i prijatno u ovoj obrazovnoj ustanovi, ali i trud roditelja đaka ove škole koji su izdvojili novac za đački dinar kako bi se dalje ulepšavalo dvorište i unutrašnjost škole.

Ujedno apelujemo i na roditelje da razgovaraju sa decom i  ukažu im na nedolično ponašanje pojedinaca.

Nadamo se da će počinioci biti identifikovani i sankcionisani od strane nadležnih organa.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *