U poseti Sigurnoj kući: Humanost doljevačkih žena na delu

Praznici su vreme kada osećaj humanosti i saosećanja, sa osobama oko nas kojima je podrška pojedinaca ali i zajednice i te kako potrebna, posebno dolazi do izražaja. Svesne toga dame iz opštine Doljevac posetile su na Uskršnji ponedeljak Sigurnu kuću u Nišu, kako bi ženama koje su zbog porodičnog nasilja prinudjene da sa svojom decom praznike provode daleko od porodičnog doma pokazale da u svom nastojanju da se izbore za pravo na normalan život, nisu same.

Svaki dan je dobar za susrete sa prijateljima, ali smo ipak odabrale Vaskršnji ponedeljak kako bismo to prijateljstvo još više učvrstile, jer je ovaj praznik idealna prilika za pružanje podrške i ljubavi onim ženama kojima je nažalost ta ljubav na neko vreme uskraćena ili brutalno oduzeta. Jako mi je drago što smo, u saradnji sa direktorkom Sigurne kuće Sonjom Šćekić, imale priliku da se u vreme praznika družimo sa štićenicama Sigurne kuće, kojih je bilo sedam i njihovom decom, jer velika je patnja tih žena i još uvek smo pod utiskom onoga što smo tamo videle. Ja kao dugogodišnja aktivistkinja na polju rodne ravnopravnosti i ženskog pitanja, a u misiji osnaživanja žena i njihove integracije u društvo na svim poljima, shvatam potrebu za  ženskim jedinstvom. Veliki je problem i danas u našem društvu diskriminisanje žena, njihova ekonomska zavisnost, ali i ono što smo mi videle u Sigurnoj kući prilikom posete, nasilje u porodici. Zato je potrebno pokazati tim ženama da nisu same i da imaju podršku šire društevene zajednice. Zbog  želje da im budem od koristi, a u saradnji sa ženama koje se osećaju kao i ja, organizovale smo ovo druženje, kaže u izjavi za radio Koprijan Suzana Perić.

A pored tog gesta podrške i ljubavi poseta nije prošla bez poklona. Žene dobre volje iz doljevačke opštine pripremile su i simbolične poklone, a u ženskom društvu našao se i jedan humani muškarac, pesnik Vlasta Cenić. – One žene koje nisu ovoga puta bile u poseti, uputile su poklone, a zajedno sa nama bio je i moj dugogodišnji prijatelj i nesebični borac za lepotu reči pesnik Vlasta Cenić, koji je uneo veliku radost u ovu kuću, ali i darovao pregršt svojih dela, dodaje.

Ove naše humane sugradjanke, kako dodaje sagovornica Radio Koprijana i u narednom periodu nastaviće sa sličnim aktivnostima.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *