U toku testiranje dece za upis u prvi razred

Upis prvaka u školu počinje 2. aprila i trajaće do kraja maja, a naredne školske godine u Doljevcu  u prvi razred trebalo bi da bude upisano oko 125 mališana.

Kako kažu iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Doljevcu to znači da se školske 2018/2019. godine  u prvi razred upisuju sva deca rođena od 1. marta 2011. godine do kraja februara 2012. godine. Testiranje budućih prvaka počelo je u doljevačkim školama, a prema već unapred utvrđenom rasporedu  u školi u Doljevcu testiraju se  mališani iz Doljevca, Šainovca, Šarlinca, Mekiša, Orljana, Rusne i Čečine. U školi u Malošištu stručne službe testiraju  decu iz Malošišta, Knežice, Perutine i Ćurline. Prema rasporedu, u školi u Belotincu na testiranje dolaze  deca iz Belotinca i Čapljinca, a u školi u Pukovcu deca iz tog mesta.

Testiranje se sastoji od razgovora sa školskim psihologom ili pedagogom, koji ima zadatak da proceni detetovu zrelost, odnosno da li je dete spremno da krene u školu ili nije.

  • To nije test koji se polaže ili pada. Svrha testiranja je da utvrdimo koliko je dete zrelo i spremno za kolektiv. U razgovoru sa mališanima ispituje se njhova emotivna zrelost, socijalna i intelektualna sposobnost. Sa njima prvo razgovaramo, postavljamo im verbalne i matematičke zadatke koji su svedeni na njihov nivo znanja.Tokom razgovora proveravamo dečju logiku, percepciju i pamćenje. – kaže pedagog Jelena Stojković iz doljevačke škole.

Dokumenta potrebna za upis dece u prvi razred su izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta. Napominju, da roditelji ove dece imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred.

Učenici drugog, trećeg, četvrtog, šestog, sedmog i osmog razreda koristiće udžbenike za koje su se već škole opredelile. Za učenike prvog i petog razreda neophodno je najpre da udžbenici budu odobreni na osnovu novog plana i programa nastave, i tek onda će se škole odlučiti za određene izdavače.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *