Udruženje Eko Koprijan: Sortiranje otpada i reciklaža ključni u zaštiti životne sredine

Cirkularna ekonomija, nulto zagađenje i biodiverzitet su u fokusu ovogodišnje Evropska zelene nedelje, koja se održava od 30. maja do 5. juna. Evropska zelena nedelja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine. Ove godine planirano je skoro 300 događaja širom Evrope.

Cirkularna ekonomija podrazumeva kružni proces u kojem otpad postaje resurs koji može ponovo da se iskoristi. Ambalažni otpad umesto da završi na deponiji ponovo se vraća na rafove prodavnica, u nekom drugom obliku, a tu ključnu ulogu igra recikaža i sortiranje otpada, što je praksa u mnogim evropskim zemljama, ali nažalost u zanemarljivoj meri kod nas.

Uz podršku evropskih partnera jedan takav projekat odvajanja otpada u domaćinstvima pokrenut je nedavno u Sremskoj Mitrovici, a biće nastavljen u još nekoliko mesta.

Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji, kažu u ovdašnjem Udruženju Eko Koprijan, podsećajući da je podizanje svesti o potrebi očuvanja životne sredine u najranijem dobu, kod dece, ključno za definisanje njihovog odnosa prema prirodi i njenom očuvanju.

S tim u vezi članovi ovog Udruženja održali su nekoliko predavanja medju školskom decom na tu temu.

Pored toga neophodno je, dodaju, i uključivanje svih relevantnih institucija sistema kako bi sortiranje otpada i reciklaža bili deo naše svakodnevice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *