“Žorž Danden” pred doljevačkom publikom

Publika u Doljevcu večeras je imala retku priliku da pogleda zanimljiv pozorišni komad u izvodjenju niškog Narodnog pozorišta. Naime, pred punom salom ovdašnje Javne biblioteke  izvedena je pozorišna predstava “Žorž Danden” po poznatoj Molijerovoj komediji, uz originalne kostime i zvuke violine, u režiji  Dragoslava Savića Safija poznatog niškog glumca, koji je tumačio i glavnu mušku ulogu Žorža Dandena prevarenog muža.

Detalj sa predstave (Foto: P.K.)

Pored njega pred doljevačkom publikom nastupali su i Snežana Petrović koja je tumačila lik Anželike, Dandenove supruge, zatim Vesna Stanković, Miroslav Jović ,Aleksandar Krstić, Maja Vukojević Cvetković, Danilo Petrović i Dejan Gocić.

Ovaj komad, svim negativnim ljudskim osobinama i društvenim pojavama, prilazi satirično, ali u isto vreme ogoljeno i realistično, kritikujući stalnu ljudsku težnju ka materijalnom i površnom. Izvrgavajući ruglu ustaljene društvene norme, aktuelne kako u vreme kada je izvorni tekst Molijerovog dela pisan, što je bilo pre više od trista godina, tako i danas, govori nam da se u našem društvu mnogo šta  menja, ali ljudski karakter ostaje isti.-Ovo je priča o modernim skorojevićima, briljantna kritika pomodarstva i licemerja. Upravo zato je ovaj komad uvek aktuelan, kao da je juče pisan i zato nailazi na jako pozitivan odziv kod publike, rekao je radio Koprijanu Dragoslav Savić.  Inače,  klasične komedije se retko vidjaju  na našoj kulturnoj sceni, te mi je  još  draže što sam režirao  ovakav jedan komad koji je eto večeras predstavljen i doljevačkoj publici.

Detalj sa predstave (Foto: P.K.)

“Žorž Danden” je na repertorau Narodnog pozorišta u Nišu već dve sezone, a premijerno je prikazan  povodom obeležavanja tri decenije rada na daskama koje život znače reditelja i glumca Dragoslava Savića.- Uh, kad kažete tri decenije rada, ispada da sam star, ali ipak bez obzira na to što sam toliko dugo prisutan na sceni  ne smatram da je to puno godina, možda zato što je to vreme  meni jako brzo prošlo.

Dodajmo na kraju i to da je doljevačka Javna biblioteka ovdašnjoj  javnosti pozorišnu predstavu obezbedila  u saradnji sa gradom Nišem, te je ulaz za sve posetioce bio besplatan.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *