JKP čisti divlje deponije, uskoro kazne za nesavesne stanovnike

Da je navike ljudi teško menjati dokazuje i konstantno formiranje  divljih deponija na teritoriji opštine Doljevac, bez obzira na to što komunalne službe JKP Doljevac  uredno odvoze smeće iz domaćinstava i čiste smetlišta.

Ovih dana komunalci su očistili  dve velike deponije u atarima Doljevca i Belotinca, a  čišćenje smetlišta na mestima gde ne bi trebalo da postoje obavlja ste stalno, jer pojedini nesavesni gradjani i pored svih apela i upozorenja ne menjaju stare navike, pa smeće bacaju tamo gde su navikli, nažalost uglavnom pored reka. Deponija u Doljevcu kod reke Toplice zahvatala je površinu od čak 3 hektara, a sa nje je izvezeno oko sto kamiona smeća.

Inače, u opštini Doljevac ima 28 smetlišta,  uglavnom na obodima naselja i pored reka, mada ima i onih koje su u samim selima, a gotovo da nema mesta koje ne „krasi“ bar jedno brdo smeća, jer vrlo često odmah nakon što komunalci očiste divlju deponiju na njenom mestu “niče” druga.  Uglavnom se na ova mesta odvozi i nepropisno odlaže komunalni i metalni otpad i delovi kućnih aparata, koji pored toga što ruže životni prostor, zagadjuju životnu sredinu.

Ipak, JKP nije nadleženo za iznošenje recimo starih kućnih aparata, ali postoje alternativni načini da se i njih oslobodite na adekvatan način, preko firmi za reciklažu koje mogu da vas oslobode dotrajalih frižidera, televizora ili šporeta i to vam čak plate.

Neodgovorno ponašanje prema životnoj sredini u celoj zemlji, pa i na teritoriji opštine Doljevac je nažalost naša svakodnevica, a divlje deponije, pravo ruglo i dokaz za ove tvrdnje.  Zato nadležni apeluju na sve stanovnike opštine da se savesno ophode prema životnoj sredini i daju doprinos u njenom očuvanju, jer svaka promena u društvu, pa i podizanje ekološke svesti, počinje upravo od pojedinca. Ukoliko apeli ne urode plodom najavljuju i kazne za nesavesne stanovnike.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *