home Društvo, Vesti Doljevački đaci VII i VIII razreda prelaze na kombinovani model nastave, Ekonomska škola odeljenje u Doljevcu prelazi na onlajn nastavu

Doljevački đaci VII i VIII razreda prelaze na kombinovani model nastave, Ekonomska škola odeljenje u Doljevcu prelazi na onlajn nastavu

OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu ušla je u žutu zonu, prema kategorizaciji Ministarstva prosvete,  pa će nastava za učenike sedmog i osmog razreda od ponodeljka,13.septembra, se odvijati po kombinovanom modelu. Kako kaže direktor ove škole Goran Ilić Ministarstvo prosvete je ovu obrazovnu instituciju svrstalo u žutu zonu, što znači da će učenici sedmog i osmog razreda biti podeljeni u dve grupe, jedna grupa će dolaziti na nastavu, a druga će je pratiti kod kuće, odnosno onlajn.

Model semafora crvena, žuta i zelena zona određuje se na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba, a koji se dostavlja timovima koji prate situaciju u školama.

Kako je Ilić objasnio prema Uputstvu koje su dobili od nadležnog ministarstva ukoliko se lokalna samouprava nađe u žutoj zoni, to podrazumeva da sve osnovne škola na toj teritoriji prelaze na drugi model nastave. U Uputstvu stoji da drugi model nastave podrazumeva da se za učenike nižih razreda osnovne škole (od prvog do četvrtog), kao i peti i šesti razred, organizuje neposredna nastava u školi. Za učenike sedmog i osmog razreda primenjuje se kombinovani model nastave. Kombinovani model nastave za učenike sedmog i osmog razreda podrazumeva da se odeljenje deli na dve grupe ukoliko ima više od 16 učenika. Model podrazumeva da učenici jedan dan provedu u školi, a drugi uz nastavu na daljinu. To  u konkretnom slučaju znači da jedna grupa odeljenja neposredno ide na časove u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom i smenjuju se na nedeljnom nivou- dodaje Ilić.

Ističe da u ovom trenutku virus korona je potvrđen kod 4 dece, od kojih dvoje nije ni krenulo u školu 01.septembra zbog te bolesti, dok je dvoje obolelo od početka ove nedelje, a oko 20 dece je u izolaciji zbog obolevanje nekog člana domaćinstva.Kada je pak nastavni kadar u pitanju, ni jedan nastavnik ne odsustvuje s posla zbog korone, a samo je jedan pomoćni radnik u izolaciji zbog obolelog člana porodice.

Takođe, Ekonomska škola odeljenje u Doljevcu od ponedeljka 13.septembra, prelazi na onlajn nastavu, odnosno primenjivaće se treći model nastave.

Inače, Ministarstvo prosvete objavilo je najnovije podatke vezane to kako će se odvijati nastava u gradovima i opštinama od narednog ponedeljka 13. septembra. Čak 40 opština u srednjim školama uvodi treći, onlajn model. Po drugom, žutom, kombinovanom modelu od 13. septembra u sedmom i osmom razredu održavaće se nastava na teritorijama sledećih opština:

Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac,Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 13. septembra u SVIM SREDNJIM ŠKOLAMA u navedenim opštinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *