home Društvo, Vesti Priprema za završni ispit osmaka počela u školi, a ako hoćete privatne časove spremite 150 evra po predmetu

Priprema za završni ispit osmaka počela u školi, a ako hoćete privatne časove spremite 150 evra po predmetu

Pripreme za polaganje završnog ispita u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu počele su ubrzo nakon početka nove školske godine, što je praksa koja se sprovodi već neko vreme, a koja je školskim planom i programom predvidjena i samim tim obavezna, kažu u ovoj ustanovi. Ipak, interesovanje učenika, dodaju, je polovično, jer oni vredniji školarci ozbiljno shvataju važnost te provere, iako do polaganja ima dovoljno vremena, dok djaci koji nisu vični ispunjavanju školskih obaveza još uvek ne žure sa učenjem za malu maturu.

Najposećeniji su časovi matematike i srpskog jezika, koji i donose najveći broj bodova i za koje je priprema duža i ozbiljnija. Iz tog razloga Osnovnu školu “Vuk Karadžuć” u Doljevcu ovih dana posetili su i prosvetni savetnici koji su sa predmetnim nastavnicima imali sastanke na kojima su izneli preporuke kako da se još više poboljša rad u toj oblasti, rekao je Radio Koprijanu direktor škole Goran Ilić.

Inače, pripremni časovi u ovdašnjoj osnovnoj školi organizovani su produženjem nastave, uglavnom jednom nedeljno po predmetu. Sa startovanjem drugog polugodišta te pripreme postaju ozbiljnije, jer tada iz štampe izlaze i zbirke zadataka za završni ispit, koje su osnov za pripremu.

A nisu samo osmaci u problemu i pod stresom zbog predstojećeg ispita, već su to i roditelji koji žele da pronađu najbolji način da se njihova deca dobro pripreme za ovaj važan dan.

I jedni i drugi pak smatraju da je za privatnu nastavu još uvek je rano, ali je vreme za prikupljanje novca za finansiranje te dodatne pripreme, jer kada se sve stavi na papir, izdaci za završni ispit nisu ni malo zanemarljivi, tim pre jer, kako kažu profesori, bez dvadeset do trideset dodatnih časova ozbiljne pripreme nema.

U seoskim sredinama kako smo saznali cene po času povoljnije su nego u gradu, mada zavise od toga da li su u pitanju individualni časovi ili se radi u manjim grupama. Ukoliko profesor radi sa samo jednim djakom dvočas u našem kraju košta oko 7,5 evra, a toliko košta i ukoliko želite da profesor dolazi kod vas da priprema dete.  Rad u manjim grupama košta oko 5 evra po dvočasu, a ukoliko odaberete jednog profesora da spremi dete za polaganje male mature iz odredjenog predmeta, recimo matematike, potrebno je izdvojiti od 100 do 150 evra.  Za srpski i matematiku oko 300 evra, više od jedne minimalne mesečne zarade.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *