home Društvo, Vesti U Pukovcu večeras tradicionalni doček srpske Nove godine

U Pukovcu večeras tradicionalni doček srpske Nove godine

Veselo će biti večeras na trgovima i u restoranima širom Srbije na dočeku Nove godine po Julijanskom kalendaru. U Pukovcu tradicionalno se organizuje doček, a prisutne će zabavljati popularna grupa „Ministarke“, Nišlije će zabavljati Alen Ademović, a Prokupčane “Amadeus bend”.

U Pukovcu je za sve posetioce obezbeđeno posluženje, odnosno pljeskavice, kuvana rakija, vino ili čaj, dok će one najmlađe još jednom posetiti Deda Mraz.

Po tradiciji večeras će biti organizovan doček srpske Nove godine u Pukovcu, a organizator je doljevačka Javna biblioteka. Ovoga puta centralno dešavanje je koncert poznate muzičke grupe Ministarke, koji počinje u 22:00 i trajaće do ponoći. Pre toga od 20:30 do 22:00 časa svoj nastup u Pukovcu imaće Petar Cvetković iz Malošišta, učesnik Zvezda Granda.

Za ponoć je u Pukovcu predviđen i vatromet. Kao i prethodnih godina za mališane koji dođu sa roditeljima na doček obezbeđeni su novogodišnji darovi, tačnije oko 500 paketića.

Program se održava na platou ispred Doma kulture u Pukovcu, a organizator poziva sve građane opštine Doljevac, a i šire da prisustvuju ovom veselom dešavanju.

Podsetimo, srpska Nova godina nekada se dočekivala u domovima, uz prijatelje i bogatu zimsku trpezu. Ovaj praznik prvi su zabranili austrougarski okupatori tokom Prvog svetskog rata. Posle Drugog svetskog rata, proslava pravoslavne Nove godine, dugo godina označavana je kao težak nacionalni ispad.

Danas, doček se organizuje u mnogim većim gradovima i turističkim centrima širom Srbije.

Ponoć i 1. januar po starom, Julijanskom kalendaru, zvanično usvojenom na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, čeka se i u restoranima, uz veselje i pesmu.

Lekari upozoravaju posebno hronične bolesnike, da budu umereni tokom proslava, a vozače da ne konzumiraju alkohol. Iako je povreda od pirotehničkih sredstava ove godine bilo znatno manje, nadležni apeluju da i večeras treba biti obazriv.

U ponoć, uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika, Dan Obrezanja Isusa Hrista, poznatiji kao Mali Božić, i dan svetog Vasilija Velikog.

M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *