home Društvo, Vesti ZAPIS O ZAPISU: U selu Studenac postavlјen krst i izvedene litije u čast seoske slave

ZAPIS O ZAPISU: U selu Studenac postavlјen krst i izvedene litije u čast seoske slave

Narod koji zaboravlјa, biće zaboravlјen. Znaju to u našem kraju.

Kroz Studenac, selo pod planinom Pasjačom, posle 45 godina opet su išle litije na Svetog Jeremiju. Tako se ostvarila želјa mladih lјudi „da urade nešto za svoje selo“, kako nam s ponosom kaže Nemanja Ranđelović, mladić koji je darivao ikonu za krst. Kolačar je bio Srđan Stojanović, a novoizabrani domaćin naredne slave biće Slađan Filipović.

Svečana povorka vernika predvođena ocem Vojkanom, sa ikonama i barjacima, obišla je selo i stigla na mesto starog zapisa. Nekada je tu bila kruška. O svemu ovom temelјno nam je pričao čuvar istorijskih podataka Branimir Đorđević, pisac hronika i romana o ovim predelima. Sada je nema. Ali su meštani, donatori, uz pomoć opštine Žitorađa, očistili teren i postavili veličanstveni krst.

Posle crkvenog obreda usledilo je igranje i pevanje, na radost mnogorojnih meštana i gostiju, jer su tada domovi dočekivali goste slaveći Svetog Jeremiju. Čast ovom događaju učinio je i predsednik opštine Žitorađa.

U programu su učestvovali Crkveni hor Toplički biseri iz Žitorađe, obnovlјeni Dečji hor Crkve Svete Petke u Dolјoj Rasovači, gitarista Miloš Stoilјković i vokalni solista Anđelija Stanković. Najviše pažnje privukla je igra folkloraca KUD Koštana iz Badnjevca.

Na kraju su se kraj zapisa čuli novozapisani stihovi na licu mesta jednog pesnika, gosta:

Čuvajmo našu svetinju!

Da čuva našu letinu,

da bani stoku, domove,

da tera besne gromove.

Da se i narednih sto stoleća

srećemo ovde svakog proleća.

 

Vlasta Cenić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *