Apel: Ne palite poljoprivredne ostatke na njivama!

Početak proleća i lepo vreme doneli su više posla vatrogascima. Za poslednja četiri dana ove sedmice na teritoriji opštine Doljevac bilo je 5 požara na otvorenom. Povređenih nije bilo, a nije pričinjena ni veća materijalna šteta. Iz Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac podsećaju da nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne. Zakonom o zaštiti od požara članom 50 zabranjeno je spalјivanje ostataka strnih useva, spalјivanje smeća na otvorenom i spalјivanje bilјnih ostataka. Zbog kršenja ovog člana Zakona zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Štab za vanredne situacije u opštini  Doljevac apeluje na građane, a pogotovo na poljoprivrednike da ne pale biljne ostatke na svojim parcelama kako ne bi došlo do nekontrolisanih požara koji mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Povećanje ovakve vrste požara u ovom periodu jeste vezana za radove na poljoprivrednim dobrima i uništavanja biljnih ostataka na njivama,navodi se u saopštenju.

U ovom periodu poljoprivrednici često, radi lakše obrade zemljišta, na svojim parcelama spaljuju ostatke kukuruza i drugih useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele vinograde i voćnjake, ali i na stambene ili pomoćne objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Nesavesni poljoprvrednici time ugrožavaju i svoje živote i živote svojih najbližih , a što je najgore oni u tom trenutku ne mogu da kontrolišu situaciju i vrlo često se dešava da praktično budu i povređeni ili da izgube život na takvim požarima, upozoravaju nadležni.

U saopštenju se dodaje da je rizik od požara povećan i usled toga što građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Podsećamo građane, stoji u saopštenju dostavlјenom našoj redakciji,  da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spalјivanje ostataka strnih useva, bilјnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udalјenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima. Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne.

Iz Štaba podsećaju da je zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru i da, ako dođe do požara prvo treba obavestiti Vatrogasno spasilačku jedinicu na broj 193 i nakon toga će biti upućena ekipa koja će sanirati takav događaj.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *