Novi plan mreža škola: Da li će opstati sve škole u Doljevcu?

OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu je  među prvim  obrazovnim ustanovama dostavila Ministarstvu prosvete  plan mreža škola. Rok za formiranje nove mreže škola istekao je par dana, a samo 17 opština i tri grada, od ukupno 174 lokalne samouprave, napravili su plan o tome kako će ubuduće izgledati mreža osnovnih škola u njihovim sredinama. Nova mreža podrazumeva racionalizaciju, tačnije gašenje i spajanje osmoletki koje nemaju dovoljan broj đaka.

Kako kaže generalni direktor ove obrazovne ustanove u Doljevcu Goran Ilić oni su u saradnji sa lokanom samoupravom izradili plan mreže škola na teritoriji opštine Doljevac.

  • Plan mreže škola u našoj opštini ostao je isti i naš predlog je da to ostane istovetno kako je i bilo. Svu potrebnu dokumentaciju poslali smo resornim ministarstvu u zakonskom roku i sada čekamo odgovor na naš predlog- istakao je Ilić.

Zahtev za davanje saglasnosti na akt o mreži osnovnih škola podnele su opštine Doljevac, Merošina, Svrljig, Batočina, Kučevo, Petrovac na Mlavi, Babušnica, Majdanpek, Osečina, Mali Zvornik, Velika Plana, Mionica, Paraćin, Rekovac, Crna Trava, Aleksandrovac, i Knić, kao i grad Prokuplje, grad Kraljevo i grad Vranje.

Od toga, dve jedinice lokalne samouprave imaju kompletnu dokumentaciju, dok je ostalima upućen dopis za dopunu. U Ministarstvu prosvete ranije je rečeno da će u lokalnim jedinicama koje same ne donesu plan nove mreže škola, Ministarstvo samo to učiniti.

Direktor doljevačke osmoloteke ističe da postoje dva isturena odeljenja koja imaju mali broj dece i da se nada da ta odeljenja neće biti ugašena.

  • Problematične su četvorogodišnje škole u Rusni i Perutini. Ove škole imaju samo po pet učenika, ali se nadam da će ove škole opstati, da neće doći do gašenja ovih odeljenja i da će mreža škola u našoj opštini ostati ista. Manjak dece je očigledan problem u Srbiji, a ne samo problem prosvete- dodaje direktor Ilić.

Inače, prema kriterijumima koji su doneti, da bi opstala škola mora da ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i da bude na udaljenosti većoj od dva kilometara od susedne škole.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *