Crkve i crkvišta opštine Doljevac: Crkva Sv.Nikolaja u Pukovcu

Hram u Pukovcu  posvećen je svetom Nikolaju, odnosno prenosu njegovih moštiju 22.maja.

Crkva je podignuta 1928.godine, a osveštana 1936.godine od strane Episkopa niškog Jovana.

Crkva je zidana od tvrdog materijala, kao i konak i zvonara.

Prema  letopisu ove crkve Pukovčani su sazidali crkvu na poljani pokraj pruge i reke, istočno od sela, jer pisanih ili usmenih tragova, o postajanju neke ranije crkve ili crkvišta nisu zabeležena.

Kako je zapisano u letopisu ovog hrama, građevina je skromih dimenzija i bez naročitih unutrašnjih dekoracija. Zidana je u obliku lađe. Istaknutih dobrotvora za podizanje crkve nema, a  nema ni naročitih dragocenosti u hramu, jer je crkva novijeg datuma i sa dekorom poprilično siromašna.

U crkvi se nalazi spomen kosturnica palih boraca ovoga kraja od 1912. do 1919. godine.

Na spomen ploči piše:

„ Onima koji dadoše živote 1912-1919.godine da bi osvetili Kosovo i Slivnicu i sačuvali obraz svome velikome kralju, uveličali domovinu i dali slobodu potlačenima.“

Na sredini spomen ploče nalazi se slika Petra I Karađorđevića ispod koje piše:

„NJ.K.Visočanstvo Karađorđević

Oslobodilac, umro 1921.godine“

Na spomen ploči su uklesna imena palih boraca iz Pukovca, Međe, Draškovca i Kočana.

Prema rečima sveštenika Milana Đorđevića nema pouzdanih podataka da li su na ovom mestu pohranjene kosti stradalih boraca ili je obeležje samo simbolično.

  • Nažalost u letopisima ne postoje pouzdani podaci, tako da se ovde radi najverovatnije samo o spomen kosturnici, kao podsetniku palih boraca iz ovog kraja za slobodu- kaže sveštenik Milan.

Poslednjih godina crkva je rekonstruisana i dograđen je trem na ulazu u hram. Takođe, urađena je i fasada kako na crkvi tako i na zvonari. Unutrašnjost crkve i dalje nije oslikana, ali je zato ukrašena zidnim ikonama.

Pored crkve se nalazi i krst (litijski zapis), koji je postavljen pre desetak godina, kada su i obnovljene seoske litije, jer pre toga nisu nošene.

  • U selu, pored ovog litijskog krsta ispred crkve, postoje još četiri zapisa i još jedan u polju. Tako da u Pukovcu imamao šest zapisa- rekao je sveštenik Milan.

Ono što je interesantno crkva je posvećena letnjem Sv.Nikoli, ali do prošle godine nije obeležavan kao crkvena slava.

  • U Pukovcu se kao Sabor slavi Ognjena Marija iako je crkva posvećena Sv. Nikoli koji se obeležava 22.maja. Verovatno je kult Ognjene Marije već postojao u prošlosti i da je samo nastavljena tradicija obeležavanja ovog praznika i pre nego što je crkva izgrađena- kaže pukovački paroh.

Prošle godine je prvi put obeležena crkvena slava sečenjem slavskog kolača, a kako kaže sveštenik, u ovom naselju gotovo da nema svečara koji obeležavaju ovaj dan.

Na kraju ostaje nedoumica, da li je na prostoru današnjeg Pukovca postojala crkva, crkvište ili zapis koji je bio posvećen Ognjenoj Mariji?

I drugo pitanje, koje se nameće,  da li je u davnoj prošlosti postojao hram posvećen Sv.Nikoli, pa su meštani Pukovca u čast ovoga sveca podigli crkvu?

Tekst i foto:M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *