Danas i sutra probni završni ispit za doljevačke osmake

Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće danas i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit.

Probni test iz matematike počeo je danas  u 12.00 časova u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni verna simulacija “pravog” testa, a danas su učenici dobili i raspored sedenja, odnosno raspored po učionicama, kog će se pridržavati kada bude polaganje juna meseca.

Sutra ih očekuje provera znanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u subotu,  u 9 časova, dok je treći test iz izbornog predmeta istog dana u 11.30 časova.

Đaci sa teritorije opštine Doljevac izjasnili su se tokom decembra meseca i kako kažu nadležni iz škole u Doljevcu najveći broj đaka je izabrao biologiju kao treći predmet na prijemnom ispitu, tačnije njih 84, zatim sledi geografija sa 78 prijavljenih učenika, istoriju je odabralo 12 đaka, a hemiju i fiziku polagaće po 7 učenika.

Dodaju, đaci su shodno svojim interesovanjima i znanju birali treći predmet za polaganje na prijemnom ispitu. Promenjen je i način bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će probni završni ispit pomoći osmacima da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama u vezi sa polaganjem ovog ispita.

„Ujedno, to je prilika da učenici procene koliko su u ovom trenutku spremni za predstojeći završni ispit, kako bi imali vremena da  upotpune svoja znanja. Ovo je prva generacija učenika koja će umesto kombinovanog testa, kao treći test, polagati jedan od pet predmeta po izboru“, rekao je ministar.

Probni završni ispit polagaće oko 64.747 učenika. Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da polaže test iz biologije, za geografiju 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *