Doljevački đaci bolje uradili kombinovani i test iz matematike

Doljevački osmaci u petak i subotu polagali su probni završni ispit. Najpre su rešavali zadatke iz matematike, a prvog dana vikenda test iz srpskog jezika i kombinovani test, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju. Od 191 osmaka na testiranje je izašlo 189 učenika. Nastavnici su  pregledali testove  i đaci već znaju koliko su  poena  osvojili. Kako kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić cilj probnog prijemnog ispita je da se učenici upoznaju kako će izgledati  polaganje pravog prijemnog, gde će sedeti, kakva su okvirno pitanja i na kojim oblastima će morati da porade do juna.

Budućim srednjoškolcima iz matematike najviše muke im je zadala geometrija, ali ipak kažu da zadaci nisu bili teški, jer su oni sa osnovnog nivoa bili baš lagani. Na testu iz srpskog jezika je bilo dosta toga za čitanje. Kako kažu đaci problematičan je  bio Nušić i njegovo delo „Sumnjivo lice“ jer je tekst, po njihovom mišljenju, bio predugačak, a bilo je i dosta stihova. Ove godine osmacima je problem predstavljala i reč “diskretno”. Iz kombinovanog su očekivali problematična pitanja iz fizike i hemije, ali su odahnuli kada su videli da su na testu dobro poznata lagana pitanja.

Prema rečima direktora doljevačke OŠ „Vuk Karadžić“ Gorana Ilića matematika je obimnija od srpskog i kombinovanog testa, đaci su bili usredsređeni na test i većina je ostala do poslednjeg minuta, a za one učenike koji nisu iz nekog razloga u petak i subotu izašli na probu male mature, ispit će biti naknadno organizovan.

  • Učenici su ove godine više poena osvojili na kombinovanom i testu iz matematike, dok su na testu iz srpskog jezika, u odnosu na prošlu godinu, osvojili manje poena. Na nivou proseka škole iz srpskog jezika osvojili su 8,10, a na prošlogodišnjoj probi male mature prosek je bio 9,71. Na testu iz matematike osvojili su 6,04, a na kombinovanom 6,93 poena- rekao je Ilić.

Rezultati probnog ispita ostaće u školama i treba da posluže đacima da vide šta ne znaju, ali i nastavnicima kako bi upravo tim oblastima dodatno posvetili pažnju na časovima.

Ilić je podsetio da sva tri testa nose ukupno 40 poena, a rezultati uspeha učenika u školi 60 bodova.

– Testovi iz matematike i srpskog nose po 13 poena, a kombinovani test 14. Ovo je proba i provera znanja učenika kako bi oni sami videli koliko su naučili, da uoče greške i da se potrude, ako su lošije odradili test, da na maloj matoru sve to isprave i bolje se pripreme-  istakao je Ilić.

Direktor Ilić je rekao  da je probni završni ispit vrlo važan zato što se učenici tada prvi put susreću sa pravilima i procedurama koje će važiti na samom završnom ispitu.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *