Dom za stara i invalidna lica u Doljevcu: Poboljšani uslovi za smeštaj korisnika

U Domu za smeštaj odraslih i invalidnih lica u Doljevcu  u poslednjih godinu dana znatno su poboljšani uslovi za smeštaj korisnika. Uređene su unutrašnje prostorije, zamenjen je kotao za grejanje, a rešen i problem ventilacije u prostorijama za pranje i sušenje veša kao i u kuhinji. Takođe, prema rečima direktora ove ustanove Dejana Radovanovića prošle godine kupljeno je devet novih električnih kreveta sa kompletnom pratećom opremom, a ove godine obezbeđena su sredstva za nabavku još deset električnih kreveta.

Kako ističe Radovanović u planu je sanacija postojećeg krova, ali i nabavka  i ugradnja roletni sa komarnicima  na zapadnoj strani Doma i u holovima, a sve u interesu poboljšanja uslova boravka korisnika u ovoj specijalizovanoj ustanovi. Dosta toga što je planirano finansiraće se iz sopstvenih izvora. Napominje da je resorno ministarstvo Domu odobrilo sredstva za kupovinu električnih kreveta, kao i za ugradnju nameštaja u sobama korisnika. Takođe obezbeđena su i sredstva za kupovinu novih računara.

  • Saradnja sa lokalnom samoupravom je na zadovoljavajućem nivou, a ogleda se u održavanju pristupne infrastrukture. Pomoć nam uvek obezbeđena i u slučaju izlivanja reke, postavljanjem odbrambenog nasipa- istakao je Radovanović.

Tokom ove godine u Domu će se nastaviti radovi na uređenju dvorišta. Planira se izgradnja velike fontane i izgradnja rekreativnog objekta sa prilaznom stazom za čuvanje ukrasnih životinja.

Pored uređenja objekta i dvorišta redovno se, prema programu aktivnosti, organizuju druženja kulturno-zabavnog sadržaja u skladu sa interesovanjima, željama i sposobnosti korisnika u ustanovi i van nje. Ustanova i stručni tom posreduje i pomaže korisnica prilikom ostvarivanja prava iz oblasti socijalnog osiguranja. Dobro su posećene sekcije, likovna i kreativna, koje se održavaju dva puta nedeljno, sekcija ručnih radova, muzička sekcija, recitatorska, dramska, sportska i sekcija društvenih igara.

Prema rečima Radovanovića ove godine korisnici Doma učestvovaće na manifestaciji „Majski susreti“ u Gerontološkom centru Niš, „Olimpijskim igrama“ u Domu OSI u Zemunu, „Etno trpezi“ u G.C. Jagodina i na „Roštiljijadi“ u Leskovcu.

Ne zaboravljaju se ni rođendani korisnika, kako kaže direktor ove ustanove, koji se obeležavaju poslednje srede u mesecu za sve koji su tog meseca rođeni. Takođe, obeležavaju se i verski praznici a često ih obilaze i srodnici i ljudi iz Centra za socijalni rad.

Prema rečima Radovanovića Dom može da primi 100 korisnika, a trenutno je u ovoj ustanovi smeštena 81 osoba. Veće interesovanje korisnika za smeštaj je u zimskim mesecima, a od početka prijema realizovano je 332 zahteva.

  • U Domu su trenutno dve vanbračne zajednice kojima je omogućeno da borave u dvokrevetnim sobama. Najstariji korisnik ima 85 godina, a najmlađi 25- kaže Radovanović.

Na kraju razgovora on je istakao da trenutno pripremanju dokumentaciju  za ugradnju solarnih panela na kotlarnici  jer će na taj način  znatno uštedeti sredstva za utrošenu el.energiju, čak do 50 odsto. Nakon izrade projekta i projektne dokumentacije obratiće se resornom ministarstvu za dodatna novčana sredstva za ugradnju solarnih panela.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *